Noua senatori si deputati ai Partidul Romania Mare (PRM) au depus ieri, la Biroul Permanent al Senatului, propria varianta de lege a lustratiei, intitulata “legea decomunizarii”.

"Este vorba despre o propunere legislativa pentru legea decomunizarii privind limitarea accesului la functii si demnitati publice pentru persoanele care, dupa 21 decembrie 1989, au actionat pentru separatism pe criterii etnice, inclusiv pentru separatism teritorial", a declarat ieri initiatorul acestui proiect legislativ, senatorul PRM Gheorghe Funar.

Intrebat de ce era nevoie de o astfel de lege, Funar a raspuns ca motivul prtincipal care a dus la realizarea acestei propuneri legislative il reprezinta faptul ca, "pana acum, nu au fost sanctionati cei care au actionat pentru separatism teritorial pe criterii etnice". "Si ma refer aici la UDMR pentru ca doar ei se ocupa de autonomia teritoriala pe criterii etnice. Tiganii, care sunt mai multi ca ungurii, nu au astfel de probleme si nici nu cer acest lucru", a explicat senatorul PRM.

Potrivit acestuia, proiectul legislativ prevede ca sunt considerate ca au actionat pentru separatism pe criterii etnice, dupa decembrie 1989, "toate persoanele care ocupa functii de conducere in structurile locale si centrale ale UDMR, precum si reprezentantii formatiunii politice in functii si demnitati publice". La randul sau, deputatul PRM Lucian Bolcas a precizat ca propunera colegilor sai de partid reprezinta o modalitate de reactie la "provocarile facute de-a lungul timpului de UDMR".

"Sa nu-si inchipuie provocatorii iredentisti ca in Romania nu mai exista oameni care sa foloseasca toate parghiile pentru a actiona democratic. Sa nu-si inchipuie ca toti sunt niste slugoi ca PSD, PD si PNL care alearga dupa voturile lor", a spus, in stilu-i caracteristic, Lucian Bolcas. Senatorii si deputatii PRM vor sa se interzica prin aceasta lege accesul maghiarilor in toate functiile de la nivel central si local, de la cea de presedinte al Romaniei, pana la cea de director sau director adjunct in institutiile de invatamant preuniversitar si universitar.

De asemenea, conform initiativei peremiste, in categoria persoanelor lustrabile intra parlamentarii, membrii guvernului, alesii locali si judeteni, directorii si adjunctii din serviciile descentralizate ale executivului, prefectii si subprefectii si chiar directorii si directorii adjuncti din invatamantul preuniversitar, precum si persoanele cu functii de conducere in universitatile "din invatamantul romanesc care au aplicat politica separatista a UDMR". La categoria functiilor la care accesul este interzis pentru reprezentantii UDMR, proiectul legislativ vizeaza inclusiv functiile de director, redactor-sef sau redactor-sef adjunct din unitatile de presa si din edituri.

Conform initiativei PRM, toate persoanele care intra sub incidenta prevederilor acestei legi ar urma sa demisioneze in momentul intrarii in vigoare a acesteia. Ca reactie la initiativa PRM, senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs a afirmat ca proiectul de lege propus de peremisi este neconstitutional.

"Acest proiect de lege face parte din categoria proiectelor de legi 'sa sadim nuci pe marginea drumului>>, si intra in strategia acestui partid de a ridica adversitatea fata de maghiari, indiferent despre ce este vorba", a spus senatorul UDMR.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.