O cerinta majora a societatii civile catre partidele politice, pentru alegerile de peste o saptamina, este ca acestea sa trimita in parlament o clasa politica noua, formata din oameni curati sau care nu au fost compromisi in diverse scandaluri. Unul dintre tinerii din noul val al politicii este Cristian Boureanu, candidat al Aliantei D.A. pentru Camera Deputatilor, in Arges. In virsta de 32 de ani, Cristian Boureanu nu a mai fost pina acum in parlament. Deloc intimplator, acesta a fost delegat sa reprezinte Alianta D.A. in Arges, un judet controlat de 14 ani de actuala putere si de PSD, un judet unde, in opinia tinarului liberal, exista o strinsa legatura intre mafia politico-economica si PSD.

De ce a fost nevoie ca pe listele de candidatura ale Aliantei D.A. din Arges sa fie nominalizata o persoana din Bucuresti?

Am ales sa ma implic in Arges pentru ca judetul are un extraordinar potential economic, de care PSD si-a batut joc. Este judetul Bratienilor. Si, nu in ultimul rind, este judetul unde PSD este cel mai tare din tara, de 14 ani nu a pierdut puterea aici. E o mafie care controleaza tot judetul, o mafie politico-economica a PSD.

Daca PSD e la putere de atit de mult timp inseamna ca in Arges opozitia si implicit PNL au facut figuratie pina acum?

In urma cu doi ani, cind am venit eu in judet, PNL era la 3% in sondaje, nu avea nici un parlamentar, nici un consilier local in Pitesti, doar un consilier judetean. Am facut o echipa noua, cu oameni tineri, care nu au nostalgia trecutului si obligatii fata de nimeni. A trebuit ca aceasta echipa sa inceapa sa lucreze, sa mearga in judet, sa cunoasca oamenii. Primele rezultate s-au simtit la alegerile locale. Alianta PNL-PD a obtinut 30a, iar PSD nu a reusit sa treaca de 40a, fapt nemaiintilnit pina acum in Arges.

Este adevarat ca la scrutinul din iunie opozitia a recuperat extrem de mult. Dar la fel de adevarat este ca, dupa numai citeva luni, primari ai PNL si PD au trecut la PSD.

Trecerea unor primari din opozitie la pesedisti nu demonstreaza altceva decit presiunile pe care PSD le-a facut si le face aici de 14 ani. Cind a fost vorba de impartitul banilor de la buget, criteriul a fost clar: nu esti in PSD, esti impotriva noastra. Chiar si asa, unii au rezistat. Avem exemplul primarului liberal din Curtea de Arges, care a facut absolut totul in acel oras pe banii de la bugetul propriu, fara nici un sprijin de la Consiliul Judetean. Primarii nostri sint santajati, amenintati, taiati de la tot ce inseamna bani de la Consiliul Judetean.

"In Romania, santajul si presiunile exista la tot pasul"

In cei doi ani de cind sinteti in Arges ati reusit sa faceti o radiografie economica a acestui judet?

Cele mai multe intreprinderi de stat de aici au supravietuit tranzitiei. Au fost doua mari succese: Automobile Dacia, un merit pe care noi, liberalii, ni-l asumam, si Arpechim. Marele esec este uzina ARO. Responsabili sint liderii PSD Nicolae Vacaroiu si Constantin Nicolescu. Sint cei care s-au opus privatizarii ARO in perioada 1996-2000 si tot ei sint cei care au dorit ca aceasta uzina sa fie vinduta tirziu, la pretul unui apartament cu patru camere in Bucuresti. Privatizarea in familie se pare ca este o caracteristica a guvernarii 2000-2004. Au existat, la vremea respectiva, luari de pozitie ale diferitelor institutii ale statului privind pericolul unei privatizari ratate la ARO, au existat o serie de memorii ale sindicalistilor si s-au inregistrat chiar cazuri extreme, fiind batuti lideri de sindicat. Situatia de la ARO va fi prima mea interpelare parlamentara. Voi cere o ancheta la singe, pentru ca acolo este un buboi putred si implicati sint foarte multi din liderii PSD. Interesele politice si economice ale acestor oameni se impletesc. Sint foarte putine firme care sint independente si acelea se tin departe de politica. Anul trecut am avut o intilnire cu oameni de afaceri din zona, pentru a le prezenta programul economic al Aliantei D.A. Ulterior au venit si mi-au spus ca a doua zi dupa aceasta intilnire Constantin Nicolescu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Arges, le-a cerut participantilor sa dea nota explicativa scrisa de ce au venit la intilnirea cu liberalii! In Romania, santajul si presiunile exista la tot pasul, cu atit mai mult in mediul de afaceri! Toate astea trebuie sa inceteze odata si odata!

De doi ani, de cind veniti in acest judet, ati identificat baroni locali de anvergura?

In Arges baronii locali nu au prea iesit la suprafata. Nu prea s-a auzit de ei la nivel central. Cu toate astea, aici au fost cele mai mari scandaluri legate de fonduri de vinatoare, de transferul de paminturi, de proprietate. Avem 600 de semnaturi ale u-nor oameni care si-au primit paminturi linga autostrada. Se stie ca aceste terenuri au fost trecute prin proprietatea unor apropiati ai ex-prefectului Constantin Tamaga, actualmente deputat PSD si candidat la Camera Deputatilor, si ai presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu. Sint fapte la limita legalitatii. Oamenii ne-au spus ca autoritatile au refuzat sa le semneze titlurile de proprietate pina nu au semnat procuri ca le vor vinde apropiatilor puterii. E ciudat ca toti baronii PSD Arges au schimbat terenuri ieftine, din zone neimportante, cu terenuri mult mai valoroase din punct de vedere economic.

"Nu vad de ce ar trebui sa-i credem pe Vacaroiu sau Tanasescu"

Ati recunoscut ca, in Arges, PSD este un adversar extrem de puternic. Cu ce atuuri spera sa invinga Alianta si Cristian Boureanu in alegeri?

In primul rind cu credibilitate. Sintem o echipa tinara, total noua. Nici unul dintre cei de pe liste nu a mai fost in parlament. Mai mult decit atit, cu exceptia mea, sint oameni de-aici, argeseni get-beget. Nu vad de ce ar trebui sa-i credem pe Vacaroiu sau Tanasescu, care promit acum, in campanie, tot ce n-au facut in patru ani. Apoi, o data cu schimbarea puterii, mafia isi va pierde din forta. Daca PSD-ul pierde puterea, va disparea generatia Vacaroiu, Cozminca, Solcanu. Daca as fi tinar pesedist, as vota cu Alianta pentru ca altfel n-as avea nici o sansa !


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.