Initiativa generatiei tinere a UDMR de reformare a celei mai mari organizatii care reprezinta comunitatea maghiara din Romania poate readuce de aceeasi parte a baricadei pe cele doua figuri emblematice ale maghiarilor: presedintele UDMR, Marko Bela, si presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, fost membru de onoare al Uniunii, acum un contestatar puternic al UDMR si de sprijinul caruia Uniunea ar avea nevoie la urmatoarele alegeri parlamentare.

Marko Bela doreste ca la urmatorul congres al partidului sa se realizeze o reforma a acestuia, in asa fel incat, fiecare formatiune politica apartinand minoritatilor maghiare sa-si gaseasca locul in Uniune. De cealalta parte, cel mai mare rival politic al UDMR, episcopul reformat din Piatra Craiului, Laszlo Tokes, crede si el ca dezideratul autonomiei maghiarilor ar trebui sa fie mai important decat divergentele care se inalta intre el si o parte din UDMR, in special cu Marko Bela.

Atat liderul UDMR, cat si Laszlo Tokes sunt de parere ca obtinerea autonomiei culturale a maghiarilor din Transilvania si a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc ar fi mult mai usoare daca fortele politice maghiare rivale din Transilvania si-ar uni fortele si ar intreprinde o actiune comuna.

CNMT: egalitate intre parteneri

Gruparea condusa de Laszlo sustine ca daca dialogul maghiaro-maghiar se va declansa, "nu conteaza la initiativa cui se va realiza acest lucru". Episcopul bihorean a spus insa ca conditia de baza a dialogului maghiaro-maghiar este crearea egalitatii intre parteneri. Desi nu a respins propunerea UDMR de unire a maghiarilor, Tokes a opinat ca dialogul trebuie sa aiba loc nu in interiorul Uniunii, ci in afara ei, si a formulat o serie de critici fata de UDMR, afirmand ca Uniunea ii marginalizeaza pe politicienii care gandesc altfel, dand exemplu cazul sau. Tokes spune insa ca dialogul cu UDMR va continua, fiindca autonomia nu este numai interesul Uniunii sau al unor anumite grupari politice, ci al intregii comunitati maghiare.

"Daca propunerea presedintelui UDMR reprezinta intr-adevar o schimbare si se declanseaza dialogul real in chestiunile strategice care privesc soarta comunitatii maghiare din Romania, atunci salutam initiativa consultarilor", a afirmat si vicepresedintele CNMT, Szilagy Zsolt. Printre problemele strategice, Szilagy Zsolt s-a referit in primul rand la problema autonomiei, care a ajuns pe tapet si la dezbaterea dintre Laszlo Tokes si presedintele UDMR, Marko Bela, la sarbatoarea traditionala a maghiarilor de la Baile Tusnad.

Marko Bela asteapta congresul

Presedintele udemerist crede ca este nevoie de unele schimbari ale structurii UDMR si este de acord cu regandirea temeinica a rolului organizatiei de aparare a intereselor comunitatii maghiare din Romania.

Pentru a preintampina o lipsa de comunicare cu propria comunitate, UDMR va accelera in aceasta toamna procedura de "captatio benevolentiae" a zonei secuiesti. "Congresul va fi precedat de consultari atat cu organizatiile teritoriale si locale ale UDMR, cu reprezentantii societatii civile sau ai bisericilor, cat si cu cei care ne critica, respectiv Consiliul National Maghiar din Transilvania, Consiliul National Secuiesc, alte grupari si asociatii civice", a declarat Marko Bela.

Prin dialogul vast pe care il doreste Marko Bela cu reprezentantii grupurilor care functioneaza in afara UDMR, liderul Uniunii incearca sa creeze o atmosfera in asa fel incat la Congresul UDMR ce va avea loc anul viitor sa se creeze o formatiune comuna care sa poata reface consensul comunitatii maghiare, unitatea sub umbrela careia ar avea loc toate platformele maghiare.

Instrumente diferite

Din discutiile purtate cu episcopul reformat de Piatra Craiului, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, despre posibilitatile armonizarii nazuintelor de autonomie si despre obiectivele in acest sens ale maghiarilor, presedintele Uniunii a repetat ca intre cei doi nu exista deosebiri de vederi in privinta obiectivului - autonomia -, ci numai in privinta mijloacelor de realizare a acesteia.

Dialog in impas cu UCM

Uniunea Civica Maghiara (UCM) este momentan in afara oricaror tendinte de apropiere de UDMR sau CNMT. Presedintele UCM, Szasz Jeno, joaca tare pe cartea Odorheiului Secuiesc, acolo unde detine primaria. De cealalta parte, UDMR ar fi dispusa sa aiba o runda de discutii si cu aceasta formatiune, dar nu atata timp cat la carma acestei miscari se afla Szasz Jeno.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.