Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu isi indeamna colegii nemultumiti sa se duca la PD, daca tot sunt "admiratori fara limita ai democratilor". Acesta a fost mesajul pe care l-a transmis Tariceanu, luni seara, intr-o emisiune televizata, celor noua liberali care au semnat o scrisoare prin care denunta propunerea de retragere a trupelor din Irak.

Presedintele PNL a afirmat ca nu il intereseaza ce cred cei noua membri PNL, mai ales ca acestia, "raspund, in buna masura, unor comenzi din afara partidului".
"Tocmai pentru ca multi dintre ei sunt admiratori ai partenerilor nostri din PD, i-as sfatui sa se duca sa vada cum se procedeaza acolo si, probabil, dupa acest exercitiu, isi vor reconsidera pozitia", a declarat presedintele PNL.

Tariceanu a apreciat ca semnatarii "desconsidera" faptul ca decizia de formulare a propunerii de retragere a militarilor romani din Irak a fost luata in forurile statutare ale PNL.

Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Mircea Cinteza, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Ioan Ghise, Adrian Miroiu si Laurentiu Olan au remis presei o declaratie in care apreciau ca modul in care Calin Popescu-Tariceanu si grupul din jurul sau au incercat sa manipuleze sentimentele populatiei, in problema retragerii din Irak, este "nedemn, iresponsabil si descalificant".

"Premierul nu joaca dupa cum ii canta presedintele"

Premierul Tariceanu considera ca este atacat de presedintele Traian Basescu ori de cate ori are alte pareri decat acesta.

"Ori de cate ori eu, ca prim-ministru, nu ma situez pe aceeasi pozitie cu presedintele, acesta lanseaza niste formule si niste atacuri foarte dure, cu un scop bine determinat. Cred ca exprimarea unor pozitii divergente tine de exercitiul democratic", a spus premierul, in aceeasi emisiune.

El a subliniat ca "este total nepotrivit" pentru un presedinte sa faca astfel de afirmatii numai pentru ca "primul-ministru nu joaca dupa cum ii canta seful statului".
Referindu-se la afirmatiile lui Traian Basescu, premierul a declarat ca termenul "puci" ii aminteste de puciul din 1991 de la Moscova.

"Alta comparatie mai buna nu gasesc decat sa ne imaginam ce a fost in fosta URSS cu puciul din august 1991. Toti am vazut atunci ce inseamna un puci", a aratat Tariceanu.

Pe de alta parte, premierul a spus ca, vineri, la sedinta CSAT, presedintele Basescu a "blocat" transarea problemei retragerii trupelor romanesti din Irak, desi reuniunea ar fi fost "un bun prilej" pentru lamurirea lucrurilor.

Ambasada SUA, urecheata

Totodata, premierul Tariceanu a declarat ca ambasada SUA si cea a Marii Britanii la Bucuresti ar trebui sa fie mai "rezervate" in exprimarea optiunilor, in ceea ce priveste subiectul retragerii trupelor romanesti din Irak.
"N-ar fi rau ca cele doua ambasade sa fie ceva mai rezervate in a-si exprima anumite optiuni de acest gen, tinand cont ca este vorba de o problema sensibila de politica interna", a afirmat Tariceanu.

Premierul a explicat ca retragerea trupelor romanesti din Irak nu reprezinta "o schimbare a strategiei de politica externa" si "nu ar trebui sa modifice cu nimic relatia Romaniei cu SUA".

Avem exemplul altor tari care au avut prezenta militara in Irak si care, spre deosebire de Romania, chiar joaca un rol strategic pentru SUA. Nu s-a intamplat absolut nimic in relatiile lor cu SUA, au continuat sa aiba acelasi rol preponderent in zona in care sunt. (...) Relatia Romaniei cu SUA trebuie si ramane absolut aceeasi. Nu ne-am schimbat deloc atitudinea sau optiunea fata de partenerii nostri americani", a spus Tariceanu.

El a afirmat ca singura problema este ca obiectivele pentru care au fost trimise trupele coalitiei in Irak, respectiv crearea institutiilor democratice, "incep sa fie atinse" iar prezenta trupelor "nu se mai justifica". Premierul a amintit ca tarile europene care aveau trupe in Irak si le-au retras progresiv, iar SUA va retrage 3.500 de militari anul acesta.

Potrivit primului-ministru, prezenta militarilor straini in Irak nu beneficiaza de popularitate in zona. In opinia lui Tariceanu, in acest moment nu se mai pune problema retragerii trupelor romanesti din Irak, ci doar aceea a unui calendar al retragerii acestora.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.