Motiunea de cenzura a PSD invrajbeste si opozitia, si puterea.

Daca PSD si PRM au acum pozitii divergente in privinta oportunitatii motiunii, suspiciunile ivite cu aceasta ocazie in interiorul Aliantei au ajuns la cote paranoide. Initial, s-a vorbit de un posibil sprijin al PD pentru initiativa PSD, apoi de o tradare a unor liberali, iar acum ambele variante sunt vehiculate in paralel. Banuielile sunt alimentate chiar de declaratiile copresedintilor Aliantei PNL-PD.

Avertismentul lui Boc

La intrunirea de sambata a Colegiului Director al PD, liderul acestui partid, Emil Boc, a spus ca spera ca democratii sa nu fie nevoiti sa se gandeasca la solutia sprijinirii motiunii de cenzura. Amenintarea voalata la adresa lui Popescu Tariceanu a fost facuta intre doua declaratii asiguratorii dupa care PD va ramane fidel angajamentelor luate pana acum. "Nu am avut si nici nu avem in intentie sustinerea unei motiuni de cenzura. Nu am discutat acest aspect, nici in interiorul partidului, nici cu alte forte politice" a spus Boc.

El a deschis si un alt subiect care, potential, va starni noi divergente intre liberali si democrati, restructurarea guvernului. "Este o promisiune pe care Alianta a facut-o inca de la momentul formarii guvernului, in sensul restructurarii acestuia, in perspectiva integrarii in UE", a spus Boc. Intr-adevar, o schema guvernamentala redusa si mai eficienta face parte din programul de guvernare, dar natura relatiilor actuale dintre partidele Aliantei face ca restructurarea sa fie o incercare a celor doua partide de a-si mari influenta in Guvern in detrimentul partenerilor.

Tariceanu ii ameninta pe "dizidenti"

La liberali, subiectul motiunii de cenzura este tratat cu la fel de multa ambiguitate. Premierul Calin Popescu Tariceanu a comentat cu condescendenta incercarea PSD de a darama Guvernul. "Cred ca nimic mai penibil nu putea sa gaseasca domnul Geoana, decat aceasta idee in preajma Raportului de tara. Adica, dupa ce Romania a scapat de PSD si am fost capabili in 16 luni sa facem aceste eforturi si sa rasturnam situatia in favoarea Romaniei, dansul vine cu o motiune de cenzura. In general, motiunea de cenzura vine sa penalizeze un insucces al Guvernului sau al coalitiei de guvernamant, ceea ce nu este cazul", a spus Tariceanu. Presedintele PNL a spus ca motiunea este de fapt o incercare a presedintelui Geoana de a pune capat declinului partidului pe care-l conduce.

"Asa cum vad, domnul Geoana, care este ajutat din greu de doi dintre sfetnicii sai cei mai apropiati, Hrebenciuc si Mitrea, care nu au decat o singura dorinta, sa se salveze de procuratura si eventual sa-si castige imunitatea politica, acesti domni au demarat o initiativa care nici macar in propriul partid nu se bucura de succes", a adaugat primul ministru. Insa relaxarea acestuia este aparenta. Ingrijorarea sa fata de o posibila pierdere a sprijinului unei parti din PNL a razbatut dintr-o declaratie facuta la intrunirea organizatiei de tineret a PNL-Ilfov: "In PNL exista loc pentru dezbatere politica oricand, dar vreau sa se inteleaga un lucru foarte clar: stim sa facem distinctia intre dezbatere politica si ceea ce se intampla cu unii, din fericire cativa, foarte putini, dintre colegii nostri, care fie sunt marionetele altora, fie nu inteleg care este sensul liberalismului in Romania.

Si pentru acestia, imi pare foarte rau, trebuie sa spun ca nu exista decat o sigura solutie, care se numeste Statutul, cu tot ceea ce decurge din el". Totodata, Tariceanu le-a spus partizanilor fuziunii cu PD intr-un partid afiliat PPE sa-si ia gandul de la acest proiect: "Nu exista o gandire, o ideologie populara. Putem sa vorbim de socialism, de liberalism, dar, de fapt, Partidul Popular European este un conglomerat de partide de centru sau de dreapta care nu au o ideologie foarte clar definita; au imprumutat ceva de la liberali, au mai imprumutat ceva de la crestini si asa mai departe... Vom merge inainte, pe drumul care ne-a consacrat, Romania are nevoie de liberalism", a conchis Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.