Ovidiu Tender a fost audiat ieri la Parchetul General in dosarul fraudei de la RAFO

Controversatii oameni de afaceri Ovidiu Tender si Marian Iancu s-au prezentat ieri dimineata la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a fi audiati in dosarul privind ilegalitatile de la Rafo Onesti. Alaturi de cei doi, dosarul cuprinde si numele altor 17 persoane, actionari ai firmelor implicate, dar si functionari ai APAPS. Procurorii incearca sa afle cine se face vinovat de producerea unui prejudiciu estimat la mii de miliarde de lei. Tot ieri, Ministerul Public a anuntat declansarea urmaririi penale impotriva a trei persoane din conducerea rafinariei Petromidia, implicate in privatizarea societatii.

Insotit de doi avocati, Ovidiu Tender a ajuns la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in jurul orei 8.30. Timp de o ora, acesta a raspuns intrebarilor procurorilor si i s-au adus la cunostinta acuzatiile rezultate pe baza probelor din dosar: inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Unul dintre cei mai potenti oameni de afaceri ai momentului, cu o avere de 170 de milioane de dolari, potrivit estimarilor revistei "Capital", OvidiuTender a facut parte, in ultimii patru ani, din grupul oamenilor de afaceri apropiati fostului presedinte Ion Iliescu, numele sau fiind vehiculat in mai toate scandalurile din domeniul petrolier. E vorba de afacerea "Matser", de preluarea de catre Tender, in 2003, a creantei pe care RAFO o avea la PETROM si de fuziunea RAFO-Carom. Tender a intrat in atentia procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care se ocupa de dosarul RAFO Onesti, ca urmare a unor sesizari primite de la serviciile de informatii si de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Sesizarile priveau anumite circuite financiare existente intre mai multe societati comerciale si RAFO si Carom Onesti. "Nu am avut absolut nici un fel de afacere cu RAFO, in afara de o intentie de a pune umarul la salvarea din situatia dificila in care se afla la sfirsitul anului 2002 si inceputul anului 2003, intentie care nu s-a finalizat", s-a aparat saptamina trecuta OvidiuTender. In cursul audierilor de ieri, magnatul banatean nu si-a schimbat pozitia, sustinind ca este nevinovat si ca a fost chemat la Parchet nu pentru a da o declaratie, ci doar pentru a i se comunica despre ce este vorba. "Totul a decurs absolut normal", a declarat avocata Stefan Mariana. De cealalta parte, procurorul Ramona Bulcu, purtator de cuvint al Parchetului ICCJ, ne-a declarat ca Ovidiu Tender a cerut timp pentru a-si putea pregati apararea si ca va mai fi audiat.

Iancu: "Am fost chemat pentru Poli Timisoara"

Tot ieri, in jurul orei 13.00, la sediul Parchetului s-a prezentat si Marian Alexandru Iancu, presedintele consiliului de administratie de la Balkan Petroleum (firma care este actionar majoritar la RAFO), unul din personajele-cheie ale acestui dosar. Insotit de avocatul Teodor Cuzino, acesta a evitat sa discute despre implicarea lui in dosar. In schimb, Iancu a declarat ca a fost chemat pentru echipa de fotbal din localitate, Poli Timisoara. "Il salut pe domnul Tender. Noi ne iubim de obicei!", a adaugat Iancu, incercind sa explice relatiile sale cu magnatul din Banat. Ca si Tender, Marian Iancu este acuzat de inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani.

200 de anchetatori

Deoarece ancheta este una complexa, in afara de procurorii Parchetului ICCJ, de caz se ocupa si reprezentanti ai Garzii Financiare, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din Ministerul Finantelor Publice, ai PNA, SRI si SIE, in total aproximativ 200 de persoane. In prezent, procurorii detin date concrete despre faptul ca mai multe societati care au intrat in relatii comerciale cu RAFO, Carom si Darmanesti, dar si cu Sidex Galati, Petromidia si Arpechim Pitesti, au procesat ilegal peste 400.000 de tone de produse petroliere de calitate inferioara, in unele situatii chiar reziduuri petroliere, pe care ulterior le-au comercializat ca benzina. Anchetatorii vor mai urmari modalitatile in care acciza evidentiata si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, prejudiciul stabilit fiind de aproximativ 3.000 de miliarde lei. De asemenea, se va urmari si evidentierea in actele contabile ale firmelor care au achizitionat combustibil de la RAFO si Carom a operatiunilor comerciale efectuate. Toate cele 19 persoane cercetate in cazul RAFO au fost date in consemn la frontiera. In aceste conditii, la inceputul saptaminii trecute, pe Aeroportul International "Henri Coanda", autoritatile au impiedicat plecarea din tara a fostului director general al RAFO Onesti, Toader Gaureanu, si a omului de afaceri Constantin Margarit, actionar al VGB Impex SRL.

RAFO a inceput sa primeasca petrol

Situatia de la RAFO parea sa devina critica dupa ce, joia trecuta, se anuntase ca nu mai exista titei decit pentru doua zile de functionare, iar refacerea stocului era incerta. Aceasta situatie, precum si declansarea urmaririi penale impotriva celor care au pagubit RAFO si statul roman de mii de miliarde de lei au creat panica printre muncitori, care se temeau de inchiderea intreprinderii.

Ion Marian, liderul de sindicat din societate, spune ca apele s-au mai linistit dupa ce din rezervoarele Oil Terminal din Constanta a inceput din nou pomparea de titei catre RAFO. "Conform regulii, vaporul descarca in rezervoarele din Constanta si apoi se pompeaza in functie de cit am platit. Nu stiu inca din ce motive petrolul nu a fost pompat catre RAFO. Cert este ca in rezervoarele Oil Terminal erau 80.000 de tone de titei pentru noi si ca acum avem petrol in rezervoare pentru inca trei zile de functionare", ne-a declarat Ion Marian.

In mod obisnuit, RAFO are in rezervoare 40.000 de tone de titei, in conditiile in care lucreaza la jumatate din capacitatea maxima de prelucrare pe an, care este de 5 milioane tone. (Florin Barbu)

Si Geanina Iacobov isi ascunde averea!

Geanina Iacobov, fosta sotie a lui Corneliu Iacobov, a fost invitata ieri la Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau, pentru o discutie in legatura cu bunurile aflate pe numele ei si care se regasesc si pe lista averii pasibile de sechestru. Toate acestea ar urma sa fie identificate de catre politisti si, eventual, puse sub sechestru, conform dispozitiei Parchetului General, in dosarul evaziunii de la RAFO. Geanina Iacobov a devenit proprietara mai multor imobile, terenuri si a unor actiuni la mai multe societati, in urma divortului de Corneliu Iacobov, pronuntat in urma cu aproximativ un an. Printre altele, este vorba si de o vila somptuoasa, cu o suprafata construita de peste 1.600 metri patrati, la Bacau. Numai ca, in privinta acestei case, politistii au avut parte de o surpriza. Cum legea ar permite punerea sechestrului si pe averea dobindita de Geanina Iacobov in urma partajului, se pare ca fosta sotie a afaceristului a instrainat vila de la Bacau, in urma cu numai patru zile, dupa cum afirma unele surse. Tranzactia nu se regaseste deocamdata in evidentele oficiale, iar pina la inscrierea sa ar mai putea trece o perioada, conform procedurilor. De mentionat insa ca, la Bacau, pe numele lui Corneliu Iacobov nu figureaza decit un autoturism Peugeot. In schimb, pe numele Geaninei figureaza un apartament de 234 mp, o masina Toyota productie 2003, un apartament de 110 mp, un teren de 1.813 mp, un altul de 203 mp, un imobil de 61 mp si doua terenuri aferente de 335 mp, respectiv 1.353 mp, precum si alte doua terenuri de 3.660, respectiv 11.344 mp. Corneliu Iacobov apare totusi ca actionar la o firma din Bacau, SC Turistica SA, in proprietatea careia se gasesc doua cladiri evaluate la 5,9 miliarde lei, respectiv 3,5 miliarde lei, precum si 15 automobile de lux. (Florin Barbu)

Razboiul RAFO - Petromidia

De mai multi ani scandalurile din lumea petrolului se tin lant. Personajele principale sint de fiecare data aceleasi: Coneliu Iacobov, Ovidiu Tender, Dinu Patriciu. Daca primii doi se afla acum la strimtoare, fiind cercetati penal de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, Dinu Patriciu, proprietarul grupului Rompetrol, care detine rafinaria Petromidia, astepta clarificare intr-un dosar intocmit initial de PNA si trimis acum la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Facut public anul trecut, dosarul in care Dinu Patriciu si alti fosti sau actuali colaboratori ai sai sint suspectati de spalare de bani revine in actualitate.

In primavara anului trecut, in timp ce noii proprietari ai RAFO Onesti isi faceau primele planuri de evitare a falimentului, Dinu Patriciu, proprietarul rafinariei Petromidia era acuzat de "operatiuni suspecte de spalare a banilor prin intermediul mai multor societati comerciale". La acea vreme, PNA a anuntat ca ancheteaza pe de o parte conditiile de privatizare a rafinariei Petromidia dar si modul in care au fost inregistrate in evidenta contabila unele venituri si "modul in care s-au creat conditiile de transfer a profitului din SC Rompetrol Rafinare Complex Petromidia catre societati comerciale". Procurorii anticoruptie anuntau tot atunci ca analizeaza modul in care a fost majorat acest capital si modul in care, pe aceasta baza a fost schimbata structura actionariatului". Imediat dupa ce acuzatile au ajuns in presa, conducerea Rompetrol a reactionat, sustinind ca dosarul a fost fabricat la comanda lui Ioan Talpes care detinea functia de consilier prezidential. Pozitia exprimata de Dinu Patriciu la acel moment a fost ca dosarul a fost fabricat cu scopul de a-l determina sa cedeze o parte din Petromidia, clientilor politici ai PSD. Astazi, PNA spune ca a trimis dosarul la Parchetul General de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, deoarece a constatat ca nu este de competenta sa.

Trei persoane cercetate in dosarul Petromidia

Potrivit unor surse din Ministerul Public, trei persoane, din care doua cu functii in conducerea Petromidia si un fost director in cadrul aceleiasi unitati, sint urmarite penal in dosarul privind privatizarea rafinariei, instrumentat de procurori ai instantei supreme.

In acest dosar, informeaza Mediafax, sint urmariti penal Alexandru Nicolcioiu - presedintele Consiliului de Administratie al SC Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia), Florin Eric Chis (fost director general la Petromidia, actual vicepresedinte al grupului Rompetrol si director general al Rompetrol Petrochemicals) si Constantin Adrian Volintiru (director financiar al rafinariei Petromidia). Ancheta vizeaza modul de privatizare a SC Petromidia SA si de stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata, valoarea comerciala reala si instrainarea activelor rafinariei catre societatile din grupul Rompetrol. Cercetarile mai vizeaza modul de inregistrare in evidenta contabila a societatii a unor venituri in valoare de 971 de miliarde de lei. Potrivit sursei citate, acesti bani ar reprezenta venituri neinregistrate provenite din vinzarea unor produse finite, a altor "produse finite" date cu imprumut altor rafinarii fara documente de livrare si facturi stornate. Procurorii vor sa stabileasca si daca nu cumva a fost schimbata destinatia sumei de 4.837 de miliarde de lei reprezentind taxa de drum (incasata prin stopaj la sursa) si daca nu cumva aceasta a fost folosita in interes propriu, pentru firmele din grupul Rompetrol, precizeaza Ministerul Public. Dosarul privind activitatea SC Rompetrol - Rafinaria Petromidia SA este cercetat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit aceleiasi surse, cercetarile privind activitatea SC Rompetrol - Rafinaria Petromidia SA se incadreaza in anchetele desfasurate in zona afacerilor cu petrol. "Sper ca orice investigatie sa fie condusa in mod transparent. Vom urmari modul in care aceste informatii care apar in presa afecteaza mediul de afaceri si concurenta de pe piata petrolului. Vom acorda toata asistenta noastra organelor de control pentru clarificarea acestui subiect asa incit in viitor sa nu mai fim asociati cu societati care paraziteaza mediul economic’", declara Dinu Patriciu, proprietarul Pretromidia.

RAFO da vina pe Petromidia

Inceperea audierilor in dosarul "Rafo" a determinat iesirea la rampa a unor reprezentanti ai actionariatului de la Rafo care acuza noua guvernare de partizanat cu Petromidia. In opinia lor, se doreste scoaterea Rafo din joc pentru ca afacerile Petromidia sa mearga mai bine. De altfel, noii patroni ai RAFO incearca sa acrediteze ideea ca rafinaria din Onesti este o victima a unor jocuri politice, tratata cu alta unitate de masura decit Petromidia, detinuta de unul dintre apropiatii actualei guvernari. Managerii RAFO sustin ca facilitatile promise RAFO de fostul guvern nu sint diferite de cele primite de Petromidia de la guvernul Nastase in toamna lui 2003. Atunci, printr-o ordonanta, executivul a aprobat transformarea datoriilor istorice acumulate de Petromidia pe vremea cit a fost in proprietatea statului in obligatiuni. RAFO Onesti cere si ea transformarea datoriilor insa nu in obligatiuni ci in actiuni. Mai important insa decit aceasta cerere o reprezinta faptul ca RAFO cere stergerea datoriilor acumulate pina in octombrie 2003, adica a datoriilor facute dupa privatizare, in perioada in care a fost detinuta de firmele lui Iacobov. Aceasta in conditiile in care ea a beneficiat oricum de stergerea datoriilor la privatizare si de esalonari la alte datorii, pasuiri pe care nu le-a respectat.

Partidul si rafinaria

CDR i-a dat Petromidia lui Patriciu. Petromidia a fost vinduta la finalul guvernarii CDR (noiembrie 2000) dar practic, a intrat in proprietatea noului actionar, Rompetrol in anul 2001 adica, la inceputul guvernarii PSD. Valoarea totala a tranzactiei incheiata de fostul FPS cu Rompetrol a fost de 510 milioane de dolari. Suma includea datorii de 340 de milioane de dolari si o majorare de capital in valorare de 205 milioane de dolari. In plus, Rompetrol s-a angajat sa faca si investitii de 20 de milioane de dolari intr-un interval de trei ani. Pe linga facilitatile primite la privatizare, Rompetrol a beneficiat in anul 2003 de transformarea unei datorii de 600 de milioane de dolari in obligatiuni. Oficialii care au parafat transformarea datoriilor Petromidia in obligatiuni si-au motivat decizia prin faptul ca rafinaria poate deveni profitabila si isi va achita la timp obligatiile catre stat.
PSD a vindut Rafo lui Iacobov. Rafo a fost vinduta in anul 2001, unui apropiat al PSD, Corneliu Iacobov, ale carei legaturi cu "greii" din partidul care guverna sint bine cunoscute. Cu toate ca a benfeiciat de stergerea datoriilor catre bugetul de stat la momentul privatizarii, Rafo nu a reusit, timp de patru ani sa devina o societate profitabila. Dimpotriva, rafinaria a acumulat si alte datorii de care cabinetul Nastase, pe ultima suta de metri a mandatului a incercat sa o scape. Tentantiva de transformare a datoriilor Rafo in actiuni ale statului a esuat intrucit noul guvern a suspendat aplicarea ordonantei care statea la baza curatarii rafinariei de datorii. (Lidia Truica, Mihaela Balea)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.