Pana nu demult, mai toti liderii politici se bateau cu pumnul in piept ca au promovat pe listele parlamentare numai tineri unul si unul, vorbind despre ceea ce intre timp a devenit un simplu cliseu: reinnoirea clasei politice.

La un an de la debutul actualei legislaturi, incercarile de inlocuire a figurantilor din vechiul for legislativ nu s-au soldat cu succese marete, singurii care au iesit din multimea anonimilor fiind acei parlamentari care au intrat in conflict cu propriii lor lideri de partid, precum Cozmin Gusa sau Cristian Boureanu.

In pofida unor asteptari, tanara garnitura de politicieni nu a dat nici un lider de talia lui Emil Boc, cel care devenise un punct de reper dupa ce a reusit performanta de a dobandi notorietate pe durata unicului sau mandat de parlamentar.

Nici initiativele legislative, nici interventiile spectaculoase la dezbaterile parlamentare nu au scos in fata "tinerele sperante" ale politicii romanesti. Dupa un an de activitate parlamentara, mare parte dintre noii alesi se zbat in continuare intr-un anonimat deplin, iar cei care au dorit sa isi faca imagine si sa acapareze lumina reflectoarelor s-au trezit dati afara din partid. Si asa, veteranii care inca detin parghiile puterii au picat cu brio testul sinceritatii, demonstrand ca politica de promovare a "noilor cadre" este doar praf in ochii electoratului. Cea mai fulminanta ascensiune parea sa o aiba Cozmin Gusa, cel care sarise in barca aliatilor chiar in anul electoral, pentru ca la inceputul legislaturii sa fie rasplatit cu functia de lider al grupului parlamentar al deputatilor PD.

Asta spre dezamagirea unor colegi care, avand mai multa experienta, se considerau si mai indreptatiti sa preia functia cu pricina. Dorind sa isi impuna oamenii in partid, Gusa a intrat in conflict deschis cu veteranii, acestia amintindu-si brusc ca functiile de conducere nu pot fi ocupate decat de ei, adica de cei care au vechime in campul muncii democrate. Fortat de imprejurari, Cozmin Gusa a demisionat cu mare tam-tam si si-a infiintat un partid propriu, alaturi de alti doi colegi, Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu, principala strategie de imagine constand in atacurile repetate la adresa lui Traian Basescu.

Boureanu si capitalul de imagine

Prezent mai mult la capitolul stiri mondene, total absent de la dezbaterile parlamentare, deputatul liberal Cristian Boureanu si-a sporit notorietatea prin sagetile veninoase indreptate impotriva presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, ale carui actiuni le-a criticat cu consecventa. Prilej pentru adversari sa-i reproseze faptul ca este "frustrat" fiindca nu a fost cooptat in echipa de tineri liberali de care s-a inconjurat premierul. Criticile la adresa sefului aveau sa-l coste insa extrem de scump pe Boureanu, el declansand o veritabila campanie de represalii, instrumentata de conducerea partidului. Scandalul declansat de tanarul deputat i-a adus o intensa mediatizare, dar si surpriza neplacuta de a fi exmatriculat pentru note proaste la purtare. Astfel s-a ajuns la suspendarea sa din calitatea de membru de partid, sanctiunea fiind aplicata pentru prima oara in istoria recenta a PNL.

Exceptia care confirma regula

Desi presedinte al comisiei pentru cultura, deputatul liberal Raluca Turcan, fosta consiliera a lui Theodor Stolojan, s-a remarcat si ea mai mult pe perioada scandalului din PNL, sarind in ajutorul colegului sau. Si liberalul Ionut Popescu a revenit in bancile parlamentului dupa ce a fost zburat de la Ministerul de Finante, pozitie din care s-a ciondanit si el cu premierul inca din primele zile de guvernare. Singura exceptie a modului in care a fost aplicata politica de promovare a tinerilor este data de finul premierului, deputatul Bogdan Olteanu, numit ministru pentru relatia cu parlamentul.

Ca urmare a faptului ca Mona Musca a cazut in dizgratia liderului PNL, tanarul poltician a starnit uimire atunci cand a fost desemnat drept candidat al Aliantei pentru sefia Camerei Deputatilor, in locul fostului ministru al culturii. Vreme de luni de zile, liberalii si democratii s-au razboit cu pesedistii pentru a-l impune in fruntea forului legislativ, Olteanu ratand insa sansa de a deveni cel mai tanar presedinte din istoria parlamentului. Cat despre tinerii pesedisti, Victor Ponta a obtinut performanta de a detine cateva saptamani functia de purtator de cuvant al Camerei Deputatilor, aflandu-se la un pas de a fi sanctionat de comisia de disciplina, iar Daciana Sarbu s-a impus prin calitatea de a fi odrasla fostului ministru al agriculturii si initiatoarea unui proiect privind interzicerea vanatorii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.