La un an de la investirea in functia de presedinte al Romaniei, Traian Basescu face prima sa vizita cu caracter oficial intr-o tara araba.

In luna martie a acestui an, presedintele a mai fost in tari arabe precum Irak si Afganistan, dar vizitele s-au redus la intalniri cu soldatii romani aflati in misiune alaturi de Statele Unite, in cele doua tari vizate de americani dupa atentatele din 11 septembrie. Regatul Hasemit al Iordaniei este prima destinatie oficiala in Orientul Apropiat si, probabil, cea mai sigura din punctul de vedere al aliantelor politice si militare.

In orice caz, axa Washington-Londra-Amman are o traditie mult mai veche decat axa Washington-Londra-Bucuresti. Alianta Iordaniei cu Statele Unite dateaza din 1957, la cativa ani dupa retragerea administratiei britanice, si s-a concretizat in ajutor financiar si militar periodic. Spre deosebire de majoritatea statelor arabe, Iordania are incheiat si un acord de pace cu Israelul, semnat in 1994.

Traian Basescu pentru doua zile in tara beduinilor

Situata la rascrucea de drumuri care duce catre ceea ce crestinii, musulmanii si evreii numesc Tara Sfanta, locul de nastere al patriarhilor si profetilor celor trei mari religii ale lumii, Iordania este o tara ‘tampon’ intre Israel, Arabia Saudita, Siria si Irak.
Regatul hasemit se afla pe malul estic al raului Iordan (East Bank). Pe malul de vest, inconjurata de teritorii israeliene, este 'cealalta Iordanie>>, cunoscuta sub numele de Cisiordania (West Bank).

De o jumatate de secol, de cand dureaza conflictul palestiniano-israelian, Iordania este principalul teritoriu de refugiu al palestinienilor. Asa incat, populatia tarii e formata in mare parte din palestinieni si din arabi nomazi care strabat desertul pe spatele camilelor (beduini). Cu totii se inchina dupa legea musulmanilor suniti. Se spune ca beduinii au un cod strict al onoarei si al ospitalitatii si ca familia regala a Iordaniei se trage dintr-un vechi neam de beduini.

Regele Abdullah

Presedintele Basescu se intalneste cu regele Abdullah deopotriva in cadru oficial si privat, in cursul unei convorbiri intre patru ochi de aproximativ o jumatate de ora. Regele Abdullah al Iordaniei este, in prezent, unul dintre cei mai cunoscuti si mai simpatizati regi arabi pro-occidentali, dar conduce o monarhie constitutionala in care o buna parte a populatiei palestiniene nu vede cu ochi buni nici alianta cu Statele Unite, nici acordul cu Israelul.

Abdullah a preluat puterea in 1999, in urma mortii tatalui sau, regele Hussein, care domnise 46 de ani si se numarase printre sustinatorii lui Sadam Hussein. Scolit in Marea Britanie si in Statele Unite, regele Abdullah a atras atentia inca din 2002, ca invadarea Irakului de catre americani, ar putea duce la destabilizarea intregii zone si la valuri de manie si violenta in randurile iordanienilor. Pe 9 noiembrie 2005, trei atentate sinucigase petrecute la un hotel din Amman aveau sa legitimeze temerile regelui. Au murit atunci 57 de persoane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.