Ministrul desemnat al Energiei, Constantin Nita, a declarat vineri, la audierea in comisiile reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, ca probabil vor trebui modificate legile privind parteneratele public-private si a energiei, pentru ca altfel, in cazul celei din urma, pretul "o ia razna".

"Intentia mea este sa facem ordine in sectorul energetic (...). Sunt adeptul parteneriatului public-privat, trebuie probabil sa schimbam legea. Trebuie modificata si legea energiei, altfel pretul o ia razna", a afirmat Nita, potrivit MEDIAFAX.

Pretul energiei electrice va creste cu 10% de la 1 ianuarie, intrucat pe langa cresterea de 6% determinata de recunoasterea unor costuri mai mari de productie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei va avea impact pe factura si suplimentarea ajutorului acordat de stat producatorilor de energie regenerabila. Statul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care se acorda gratuit producatorilor. Acestia vand certificatele catre furnizori, catre sunt obligati sa le cumpere. Furnizorii transfera costul achizitiei certificatelor verzi in facturile finale platite de consumatori.

Potrivit ministrului desemnat al Energiei, daca pretul gazelor de sist va fi unul avantajos, Guvernul ar trebui sa fie de acord cu extragerea acestor resurse.

Nita a adaugat ca statul nu are suficiente fonduri pentru a sustine investitia de 4 miliarde euro in constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei din Cernavoda, iar solutia ar fi cedarea pachetului majoritar de actiuni al companiei care deruleaza aceasta investitie, EnergoNuclear, catre investitori privati.

"Stiu ca fostul premier Boc a primit de la o firma din Coreea de Sud o oferta de cumparare a 51% din actiuni. Nimeni nu a dat un raspuns concret. Solutia cred ca ar fi sa fim de acord cu un asemenea procent. La reactoarele 3 si 4 sunt actionari si ArcelorMittal si Enel sau E.ON", a spus Nita, care a revenit si a precizat ca al treilea actionar al EnergoNuclear, pe langa Nuclearelectrica si ArcelorMittal, este grupul italian Enel.

Citeste si:
Reactoare nucleare cu bani de la americani. Din 2030 vor asigura...
Reactoare nucleare cu bani de...

EnergoNuclear este controlata de stat, prin Nuclearelectrica. ArcelorMittal si Enel detin participatii minoritare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.