Senatorul PDL de diaspora Viorel Badea declara ca este "absolut necesar" sa fie creat un Minister al Romanilor de Pretutindeni in subordinea premierului, aratand ca infiintarea unui post de ministru delegat pentru comunitatile de romani din strainatate nu acopera solicitarile venite de la acestia.

Badea a recomandat Guvernului ca ministrul care va fi numit in aceasta functie sa nu transmita comunitatilor de romani "un semnal politic partizan", ci unul de promovare a intereselor romanilor din diaspora si de protejare a valorilor si identitatii nationale.

"Eu consider ca este absolut necesar ca semnalul pe care noi il dam comunitatilor de romani de pretutindeni sa fie unul politic partizan, ci un semnal politic national, care sa urmareasca interesul romanilor de pretutindeni. Cred ca acest ministru trebuie sa se fixeze in mod clar pe promovarea si pe protejarea identitatii nationale a romanilor", a mentionat senatorul, potrivit MEDIAFAX.

In opinia sa, ideea crearii unui minister de sine statator care sa se ocupe de problematica comunitatilor de romani nu ar trebui abandonata "sub nicio forma".

"Este absolut necesar ca Guvernul sa ia o decizie legata de crearea unui Minister al Romanilor de Pretutindeni. Cred ca acest minister nu trebuie sa fie unul de partid, ci unul care sa promoveze interesele statului roman in toate comunitatile de romani de pretutindeni", a adaugat el.

Viorel Badea a mai aratat ca, in cazul infiintarii unui Minister al Romanilor de Pretutindeni, ar fi absolut necesar ca din componenta acestuia sa faca parte si reprezentanti ai comunitatii de romani de pretutindeni, alaturi de ONG-uri si fundatii ale acestora.

"Exista o initiativa mai veche a comunitatilor de romani, o initiativa care dateaza chiar din anul 2000, referitoare la crearea unui minister al romanilor de pretutindeni. Sugestia mea ar fi ca peste jumatate din angajatii unui astfel de minister sa fie oameni care traiesc in comunitatile de romani si din Occident si din jurul Romaniei. Va trebui ca in acest minister sa graviteze o serie de organizatii non-guvernamentale ale romanilor de pretutindeni, precum si fundatii care sa poata sa transpuna in teritoriu strategiile pe care le stabileste acest minister", a fost de parere parlamentarul.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Senatorul de diaspora a susținut, pe de alta parte, ca romanii din comunitatile din afara Romaniei ar trebui sa fie reprezentati si in misiunile diplomatice ale Romaniei.

"Este absolut necesar ca in fiecare dintre misiunile diplomatice importante ale Romaniei in afara sa faca parte cate un atasat, cu statut diplomatic, care sa fie angajat din cadrul comunitatii de romani din statele respective. Noi pana acum am tratat aceasta relatie cu romanii de pretutindeni prin intermediul atasatilor culturali sau al altor angajati trimisi de la Bucuresti. Eu cred ca este cazul sa renuntam la acest tip de abordare si sa avem o abordare mult, mult mai directa cu comunitatile de romani", a sustinut Badea.

In ceea ce priveste bugetul de care ar avea nevoie un Minister al Romanilor de Pretutindeni pentru a functiona eficient, daca ar fi infiintat, Viorel Badea a estimat o ca aceasta suma ar fi de zece milioane de euro.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.