Consultarile de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si partidele parlamentare, pe tema desemnarii premierului, s-au incheiat, acestea durand aproximativ 20 de minute.

Potrivit MEDIAFAX, deocamdata, presa nu are acces in Palatul Cotroceni, insa sunt asteptate declaratii ale presedintelui Traian Basescu la ora 12:00.

Inaintea consultarilor cu seful statului, liderii USL au avut o intalnire. Din partea USL, la discutii au participat Victor Ponta (PSD), Eduard Hellvig (PNL), Daniel Constantin (PC) si Gabriel Oprea (UNPR). Liderul PNL Crin Antonescu a refuzat sa participe la consultari, desi, asa cum a declarat, saptamana trecuta a participat, alaturi de Victor Ponta, la o intalnire informala la Cotroceni, cu presedintele Basescu.

La consultarile de la Cotroceni au mai fost invitati Vasile Blaga (PDL), Simona Man (PP-DD), Kelemen Hunor (UDMR), Mihai-Razvan Ungureanu (FC), Aurelian Pavelescu (PNTCD), precum si minoritatile nationale din Parlament.

Procedurile de desemnare a premierului si de investire a Guvernului:

1. Conform Constitutiei, presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

Legea fundamentala prevede, la articolul 103, ca presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

2. Dupa desemnare, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

3. Fiecare candidat pentru functia de ministru, inscris in lista Guvernului, va fi audiat, in sedinta comuna, de catre comisiile permanente ale celor doua Camere al caror obiect de activitate corespunde sferei de competenta a viitorului ministru, potrivit regulamentului Legislativului. In urma audierii, comisiile vor intocmi un aviz comun consultativ, pe care il vor prezenta candidatului pentru functia de prim-ministru.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

4. In plenul reunit al Parlamentului, dupa incheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile.

5. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

6. Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere, semnata de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului, se inainteaza de indata presedintelui, in vederea numirii Guvernului.

7. Un nou guvern isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului de credinta in fata presedintelui.

Daca Legislativul nu acorda votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura, Constitutia stabileste, la articolul 89, ca, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele poate sa dizolve Parlamentul.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.