Propunerea formulata de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, presupune o scadere a fondurilor alocate Romaniei cuprinsa intre 7-8 miliarde euro, dar si noi conditii care vor avea ca efect reducerea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, a declarat Victor Ponta.

El a aratat, in plenul Parlamentului, ca aceste noi conditii inseamna reducerea nivelului de cofinantare a proiectelor UE de la bugetul comunitar de la 85% la 75% (ceea ce ar impune costuri suplimentare in bugetul Romaniei de 6 miliarde euro), trecerea taxei pe valoarea adaugata in categoria cheltuielilor neeligibile (ceea ce presupune alte cheltuieli suplimentare din bugetul national de 12 miliarde euro) si reducerea avansurilor platite din fonduri europene de la 7% la 2%.

"Aceste cifre trebuiau prezentate si explicate de Guvern, de presedinte, de toti cei care doresc sa reprezinte Romania, explicand efectul asupra fiecarui cetatean. Nu doar 400 de euro dintr-o impartire extrem de mecanica a sumei la populatia Romaniei, ci ce inseamna acest lucru pentru capacitatea Romaniei de a avea o productie agricola competitiva, o infrastructura la standarde europene, capacitatea de dezvoltare", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Si Spania considera inacceptabila propunerea lui Rompuy de reducere a bugetului UE cu 75 miliarde euro

Seful Guvernului a prezentat si situatia actuala a absorbtiei fondurilor europene, sustinand ca Romania a executat din 2007 ca plati directe pentru agricultura 3,4 miliarde euro dintr-un total de 6,5 miliarde euro, iar pentru dezvoltare rurala a atras 3,6 miliarde euro, reprezentand aproape jumatate din total, si a estimat ca platile vor atinge 80-90% in intervalul 2013-2015.

El a sustinut totodata ca, in cadrul politicii de coeziune, au fost alocate Romaniei circa 20 miliarde euro, din care au fost primite peste 4 miliarde euro, reprezentand 20% din total.

Basescu: Confirm faptul ca bugetul propus de Van Rompuy este inadmisibil

Premierul a amintit insa in acelasi timp ca Romania a suportat corectii financiare de aproape 600 milioane euro pentru nereguli identificate de catre Comisia Europeana in derularea proiectelor in intervalul 2009-2011.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Citeste si: Basescu: Daca plecam pe ideea de veto, suntem in afara negocierilor! Nu ne mai cauta nimeni


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.