Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, considera inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European Herman van Rompuy de reducere a bugetului UE cu 75 miliarde euro.

"Pentru guvernul spaniol, primul document prezentat de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso pare un document bun. Cel de-al doilea, prezentat de domnul Van Rompuy, este pur si simplu inacceptabil", a afirmat Rajoy la incheierea unui summit ibero-american, transmite AFP.

El a adaugat ca acest buget nu este agreat de guvernul spaniol, care va face cu cunoscut acest lucru institutilor europene, in speranta ca va exista o alta propunere, mai rezonabila, care sa poata fi impartasita sa Spania, scrie MEDIAFAX.

Rajoy a mentionat ca element de frictiune in special reducerea ajutoarelor pentru agricultura si a fondurilor destinate politicii de coeziune si regiunilor.

Potrivit unor surse europene, Spania ar putea pierde ajutoare de aproape 20 de miliarde de euro in viitorul buget, cu o scadere de 30% in cazul regiunilor si de 17% in cazul agriculturii.

Herman van Rompuy a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a bugetului de 1.033 miliarde de euro propus de Comisia Europeana.

Presedintele UE vrea in principal reducerea cu 29,5 miliarde de euro a platilor efectuate in cadrul politicii de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a fondurilor pentru Politica Agricola Comuna (PAC), fapt respins deja de mai multe tari precum Franta si Polonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.