Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, ca "interesul Romaniei este sa negocieze" bugetul UE pe 2014-2020, el subliniind ca, daca de la Bucuresti se pleaca cu ideea de veto, Romania ramane in afara negocierilor, nu o mai cauta nimeni.

Potrivit MEDIAFAX, Traian Basescu a explicat ca presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, si-a asumat negocierea in continuare intre statele membre, pentru a ajunge la o concluzie.

"Sigur ca noi am inceput aceasta negociere, stim grupurile care au un punct de vedere care ne convine pe PAC, un punct de vedere care ne convine pe Coeziune. Alte detalii nu sunt posibile in acest stadiu. Lucram la cautarea de aliante si de gasirea de solutii la nivelul UE", a adaugat presedintele.

"Interesul Romaniei este sa negocieze. Repet, interesul Romaniei este sa negocieze bugetul 2014-2020. Daca plecam cu ideea de veto si-l si anuntam, suntem in afara negocierilor. Daca plecam pe ideea de veto, suntem in afara negocierilor! Nu ne mai cauta nimeni si vor vedea la urma daca ne asumam veto-ul sau nu", a subliniat Traian Basescu.

El a continuat: "Nu numai noi avem nevoie de aliati, si altii au nevoie de noi in sustinerea punctelor de vedere, fie ca vorbim de PAC, Politica de Coeziune, de TVA eligibila, cofinantare de 75% sau 85% sau de orice. Romania, ca a saptea tara ca marime, are capacitate de negociere. Deci, personal sustin ca interesul Romaniei este sa negocieze, si nu sa plece de la Bucuresti cu ideea unui veto".

Seful statului a explicat ca fortarea pe amenintarea dinainte de Consiliu ca, "daca nu e ca noi, Romania va opune un veto", arata si "incapacitatea de a-ti forma aliante in Consiliu, incapacitatea de negociere".

"Romania nu a fost niciodata in aceasta situatie si sper nici sa nu fie, in incapacitate de a-si sustine prin negociere punctele de vedere si sa obtina macar un compromis. Toti plecam pe ideea de compromis. Compromis si la Bucuresti. Riscul sa fim dezbinati e major", a adaugat Basescu.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Mentionand ca intreaga UE se afla in criza economica, presedintele Basescu a aratat ca "singularizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar".

"Sa stiti ca ar fi state donatoare care ar fi bucuroase sa vada un veto de la un stat beneficiar si nerealizarea unei intelegeri. Iar cei care spun ca este bine sa punem un veto ii rugam sa isi aduca aminte de aritmetica din I-IV si sa faca socotelile: cat pierdem daca punem un veto si nu se ajunge la un compromis legat de buget.

Traian Basescu a mai spus ca o singura data a dat mandat pentru veto. "Si aici este ministrul, dar nu l-am dus pana la capat, pentru ca in CAG era subiectul Serbia. Dar niciodata in Consiliul European. Si nu as spune ca a fost cea mai placuta experienta, va poate povesti Cristi Diaconescu cand s-a vazut cu 26 de state sarindu-i in cap", a spus presedintele.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.