Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, miercuri, Curtea Constitutionala, in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea ICCJ privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

"Astazi, 31 octombrie 2012, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Alina Nicoleta GHICA, in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. e) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 34 si urmatoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala sesizare CC, constatat in legatura cu refuzul Senatului Romaniei de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL", se precizeaza intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Consiliul Superior al Magistraturii.

Mircea Diaconu ramane senator. Plenul a respins solicitarea de incetare a mandatului

Anterior, Agentia Nationala de Integritate a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale pentru solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice, urmare a refuzului Senatului de a-l revoca pe Mircea Diaconu.

"Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul Romaniei, privind punerea in executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, definitiva si irevocabila, va rugam sa analizati posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale cu solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice, in conformitate cu dispozitiile art. 24 din Legea nr. 317/2004. In conformitate cu dispozitiile art. 1 alin (4) si alin (5) din Constitutia Romaniei, statul se organizeaza conform principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale si in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", s-a aratat intr-o adresa trimisa miercuri presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, de catre presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

CNI cere Senatului constatarea incetarii mandatului lui Mircea Diaconu

In adresa s-a mentionat ca ANI a solicitat in mod repetat Parlamentului sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a Deciziei definitive si irevocabile nr.3104/21.06.2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, legata de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.

ANI a mai aratat ca Parlamentul Romaniei, reprezentand puterea legislativa, in conformitate cu prerogativele sale si cu dispozitiile Legii nr. 176/2010, avea obligatia sa puna in executare de indata si intocmai Decizia nr.3104/21.06.2012 definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind pe senatorul Mircea Diaconu.

Potrivit ANI, votul negativ exprimat de Parlamentul Romanei, ca reprezentant al puterii legislative de a pune in executare Decizia nr.3104/21.06.2012 afecteaza, in mod grav statul de drept si principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, dupa cum s-a mentionat in adresa trimisa CSM.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Macovei, despre decizia Senatului in cazul Diaconu: Au incalcat Constitutia

Curtea Constitutionala, s-a mai precizat in adresa, solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeste si: Diaconu: Senatul si-a "asumat culpa" privind incompatibilitatea mea


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.