Parlamentul nu poate fi impiedicat in exercitarea dreptului de a suspenda sau nu din functie pe presedinte,  indiferent de avizul, pozitiv sau negativ, al Curtii Constitutionale (CC), se arata in motivarea deciziei CC.

"Chiar daca s-ar considera ca numai Curtea Constitutionala, in virtutea rolului sau de garant al suprematiei Constitutiei, prevazut de normele constitutionale ale art. 142 alin.(1), poate califica faptele imputate Presedintelui Romaniei ca fiind sau nu fapte grave de incalcare a Constitutiei, Parlamentul nu poate fi impiedicat in exercitarea dreptului de a suspenda sau nu din functie pe Presedintele Romaniei, indiferent de avizul, pozitiv sau negativ, al Curtii Constitutionale, aviz care are un caracter strict consultativ, asa cum stabileste art. 146 lit.h) din Constitutie", se arata in motivarea CC, publicata miercuri in Monitorul Oficial.

In acelasi document se arata ca, in cadrul procedurii de suspendare a presedintelui, reglementata de art. 95 din Constitutie, rolul Curtii Constitutionale inceteaza odata cu emiterea avizului consultativ,
relateaza MEDIAFAX.

CC mai subliniaza ca, potrivit Legii fundamentale, pentru a fi suspendat, presedintele trebuie sa savarseasca fapte grave de incalcare a Constitutiei. In acelasi timp, se arata in motivare, Constitutia lasa la latitudinea Parlamentului suspendarea sau nu a acestuia, chiar si in situatia in care a savarsit astfel de fapte. CC recunoaste insa ca Legea fundamentala nu defineste notiunea de "fapte grave".

De aceea, cu ocazia Avizului consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007 privind propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei, (...) Curtea a statuat ca «pot fi considerate fapte grave de incalcare a prevederilor Constitutiei actele de decizie sau sustragerea de la indeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care Presedintele Romaniei ar impiedica functionarea autoritatilor publice, ar suprima sau ar restrange drepturile si libertatile cetatenilor, ar tulbura ordinea constitutionala ori ar urmari schimbarea ordinii constitutionale sau alte fapte de aceeasi natura care ar avea sau ar putea avea efecte similare.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

CC a constatat la 9 iulie, cu majoritate de voturi, ca solicitarea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si presedinte, pe de alta parte, formulata de Traian Basescu, este inadmisibila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.