Marko Bela sustine ca modificarea Legii minoritatilor duce la alegeri anticipate

UDMR someaza coalitia de guvernare sa respecte intelegerea si sa voteze proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale fara nici un fel de modificare. In caz contrar, coalitia se destrama si vor fi alegeri anticipate. Pentru a pune capat tuturor nemultumirilor legate de adoptarea acestei legi, Marko Bela nu exclude nici ideea ca Guvernul sa isi asume raspunderea in Parlament.

Marko Bela sustine ca nu ameninta cu iesirea din coalitie, pentru ca daca vor fi probleme cu Legea minoritatilor, coalitia oricum se va destrama. Explicatia ar fi aceea ca liderii celor patru partide au avut o intelegere, sa sustina cu totii proiectul de lege respectiv. Daca acest lucru nu se va intampla, inseamna ca sistemul nu functioneaza. "Aceasta nu ar fi problema UDMR, ci problema unilaterala a coalitiei. Nu-mi place sa amenint cu iesirea de la guvernare, dar nici nu este cazul, pentru ca ea nu ar merge, nu UDMR", a spus Marko Bela, citat de Mediafax.

Pentru a nu se ajunge la aceasta situatie, vicepremierul vine cu o solutie simpla. Legea minoritatilor sa fie modificata in acele puncte in care am fost sesizati de Comisia de la Venetia, iar partidele aflate la guvernare sa isi mobilizeze deputatii, pentru ca legea sa treaca de Camera Deputatilor fara alte amendamente. Ar mai fi si o a doua varianta, ca Guvernul sa isi asume raspunderea pentru acest proiect. Desi admite ca este posibil, Marko Bela spune ca "acest lucru ar demonstra o slabiciune in coalitie, si anume ca nu are forta de a duce pana la capat dezbaterile din Parlament".

Ca varianta de rezerva, Marko Bela ia in calcul declansarea anticipatelor, dar numai dupa raportul de tara din aprilie anul viitor. Daca in urma cu cateva luni liderul Uniunii se pronunta ferm impotriva organizarii alegerilor inainte de termen, acum el sustine ca formatiunea pe care o reprezinta are in continuare o sustinere destul de masiva din partea maghiarilor, "iar noi am iesi bine si din alegerile anticipate".

Singurul partid din coalitie care a fost de acord inca de la inceput cu UDMR este PNL. "Legea minoritatilor a fost demult aprobata in Guvern si transmisa Parlamentului, iar PNL, care are o minima cultura politica, stie ca un proiect deja dezbatut si aprobat de Executiv nu poate decat sa fie sustinut in Parlament", a spus Calin Popescu Tariceanu. Din spusele premierului reiese ca PD nu are o "minima cultura politica", pentru ca ei nu sustin in totalitate varianta Uniunii. In timp ce Emil Boc declara ca este de acord numai "in principiu" cu Legea minoritatilor, subliniind ca trebuie aduse amendamente, liderii democrati din Harghita si Covasna au trimis un memoriu Colegiului Director al PD, prin care cer mai multe modificari la textul legii.

Dupa ce si-au conditionat sustinerea cu votarea unui proiect propriu, conservatorii spun acum ca se vor pronunta pentru statutul minoritatilor nationale, atat timp cat aceasta lege nu contine prevederi neconstitutionale.

Liderul UDMR spune insa ca proiectul de lege propus de PC este "o bizarerie". In opinia sa, prin incercarile de a aparea cu o retorica nationalista, PSD si PC nu fac altceva decat sa ii dea o mana de ajutor lui Corneliu Vadim Tudor si PRM. "Unii dintre alegatori vor spune ca, atat timp cat vin si altii cu aceeasi retorica, PRM are dreptate. Asa cum stiu, ultimele sondaje vor dovedi ca nu aceste partide au crescut, ci PRM".

Nu suntem nationalisti, zic pesedistii

Nu avem o pozitie nationalista, a afirmat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana. "Noi nu suntem impotriva Legii minoritatilor, ci impotriva acelor capitole si prevederi excesive si neconstitutionale", a explicat seful social-democratilor. El a precizat ca PSD asteapta in continuare amendarea proiectului aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor conform observatiilor Comisiei de la Venetia si ale OSCE. Potrivit lui Geoana, UDMR are in plan ca in perioada urmatoare sa redeschida subiectul eficacitatii regiunilor de dezvoltare de tip european si sa repuna in discutie configuratia acestora. Uniunea doreste crearea unor regiuni mai mici care "intamplator, sa reproduca conturul etnic" al judetelor in care populatia maghiara este majoritara, a acuzat seful PSD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.