Procurorii din Inalta Curte de Casatie si Justitie cer o pedeapsa cuprinsa intre trei si zece ani pentru fostul premier Adrian Nastase.

Judecatorii instantei supreme au incheiat dezbaterile in procesul dosarului Zambaccian, sentinta urmand a se da in 30 martie.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a solicitat la instanta suprema, pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostului premier Adrian Nastase, a sotiei acestuia, Daniela Nastase si a Irinei Paula Jianu, in dosarul "Zambaccian" in care sunt acuzati de fapte de coruptie.

In fata judecatorilor instantei supreme, procurorul DNA a aratat ca acuzatiile de luare de mita si santaj in cazul lui Adrian Nastase sunt pe deplin probate prin inregistrari ambientale, acte si expertize contabile ce dovedesc aducerea unor importuri din China prin societatea Vertcon.

Procurorul a explicat ca societatea Vertcon a colaborat cu firmele chinezesti verificate doar in cazul aducerii bunurilor care ulterior s-au regasit in imobilul din strada Zambaccian, ceea ce ar dovedi acuzatia adusa de anchetatori fostului premier Adrian Nastase.

Procurorul a cerut instantei condamnarea la pedepse de inchisoare cu executare in cazul fostului premier Adrian Nastase, a sotiei acestuia, Daniela Nastase si a fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu. Cele mai mari limite de pedeapsa in cazul acuzatiilor din acest dosar sunt intre trei si zece ani de inchisoare, scrie MEDIAFAX.

Totodata, procurorul DNA a aratat ca Adrian Nastase a primit mai multe sume de bani, in bunuri, de la Irina Paula Jianu, indicand in acest sens transporturile de bunuri din China. El a precizat ca bunurile au fost depuse initial la sediul ambasadei si livrate ulterior, pe cale maritima, in trei randuri. Astfel, un prim transport a avut loc in perioada 17 august - septembrie 2002 si a constat in obiecte sanitare, precum si in noiembrie 2002, constand in doua containere aduse in Portul Constanta si inregistrate in fals de angajati ai Vertcon. Al doilea transport a avut loc in perioada aprilie 2003, iar ultimul container a fost adus in anul 2004.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

Magistratul DNA a sustinut ca din expertiza contabila efectuata in acest dosar rezulta fara dubii ca in perioada 2001-2004 societatea Vertcon "nu a avut alte raporturi comerciale cu acele firme din China" si ca aceasta expertiza se leaga pe deplin cu declaratiile unuia dintre martori, respectiv fostul consul al Romaniei Ioan Paun, care "a probat cu alte mijloace de proba sustinerile sale".

Fostul premier Adrian Nastase a fost achitat anterior de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru faptele de coruptie imputate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in dosarul "Matusa Tamara".

De asemenea, acesta a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul "Trofeul Calitatii".

Astazi, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie judeca ultimul termen in dosarul fostului premier Adrian Nastase. Acesta este acuzat de luare de mita in forma continuata si santaj. Vezi ce a declarat Adrian Nastase in cadrul audierilor din dosarul Zambaccian.

Citeste si: "Basmaua" Matusii Tamara e curata: Nastase, ACHITAT

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

De ce a fost achitat Adrian Nastase in dosarul “Matusa Tamara”?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.