Fostul premier Adrian Nastase a declarat, luni, la instanta suprema, unde a fost audiat pentru prima data in dosarul "Zambaccian", ca nu l-a santajat niciodata pe Ioan Paun, fostul consul al Romaniei la Beijing, si ca nu i-a dat niciodata bani pentru a-i aduce mai multe bunuri din China.

Instanta suprema a reluat, luni, discutiile in dosarul "Zambaccian", in care sunt judecati pentru fapte de coruptie fostul premier Adrian Nastase, sotia sa, Daniela Nastase, si fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu.

Primul audiat luni este fostul premier Adrian Nastase, care a sustinut ca el nu putea sa-l santajeze pe fostul consul Ioan Paun, ca prin prisma functiei sale el nu putea sa coordoneze direct numirea acestuia in functia de consul si ca la momentul numirii acestuia el nu mai era presedinte al Camerei Deputatilor.

De asemenea, Adrian Nastase a spus ca nu i-a dat in mod direct niciun ban lui Ioan Paun pentru a-l ajuta cu importul unor bunuri din China si ca nu i-a cerut acest lucru, iar inregistrarea ambientala a procurorilor anticoruptie dintre el si Octavian Cretu nu reprezinta decat fragmente si extrase din context. Astfel, Adrian Nastase a aratat ca desi exista unele pasaje sugestive care ar arata anumite presiuni facute de el la adresa lui Ioan Paun prin prietenul acestuia din urma, Octavian Cretu, respectivele fragmente nu reprezinta decat reactia lui generata de supararea ca Ioan Paun si-a schimbat declaratiile la DNA de la acea vreme, informeaza MEDIAFAX.

Nastase a mai aratat ca, in opinia sa, ministrul Justitiei de la acea vreme, in presupusa complicitate cu presedintele de la acel moment, ar fi modificat inclusiv legislatia in vigoare, astfel incat el sa poata fi acuzat si trimis in judecata de DNA. Fostul premier a dat ca exemplu modificarile "discriminatorii" ale Legii raspunderii ministeriale sau acele privind modul de numire a procurorilor sefi.

Adrian Nastase le-a aratat judecatorilor ca a aflat despre schimbarea declaratiei lui Ioan Paun dintr-una favorabila intr-una nefavorabila lui prin fostul sau avocat Gheorghe Diaconescu, care a decedat intre timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.