In interiorul PSD, convingerea ca in urmatoarele luni criza politica va duce la alegeri anticipate nu este foarte raspindita. Totusi, pina si scepticii au cazut de acord ca e mai prudent sa intre in starea de anticipate

Departamentul de strategii guvernamentale din PSD, condus de Alin Teodorescu, a elaborat acum circa trei luni, in iulie, un studiu intitulat "Paradoxul social-democrat". In principal, analiza, prezentata si Biroului Permanent al PSD, facea o evaluare a comportamentului de vot in cazul unor alegeri anticipate care pareau iminente la acea vreme. Conform studiului, daca organizatiile locale ale PSD se mobilizeaza la nivelul alegerilor de anul trecut, partidul poate ajunge sa cistige 45-47% din voturi, la o participare estimata la 8 milioane de alegatori.

Presupozitia rationamentului era aceea ca, neavind loc si alegeri prezidentiale, Alianta D.A. nu ar fi in stare sa se mobilizeze ca in noiembrie 2004. Despre studiul lui Alin Teodorescu s-a spus, la un moment dat, ca a ajuns "din intimplare" si la Dorel Sandor, consilierul-sef al premierului Tariceanu, care l-ar fi folosit pentru a-i aduce argumente suplimentare sa nu demisioneze si sa intre in anticipate. Subiectul "anticipate" a continuat sa fie dezbatut in PSD si, nici in acest moment, liderii partidului n-au reusit sa ajunga la o concluzie comuna.

Tema centrala a acestei dezbateri o constituie raspunsul la urmatoarea intrebare: "Cit de probabila este declansarea anticipatelor in perioada urmatoare si, in consecinta, care ar trebui sa fie strategia PSD?" Printre cei care inclina sa creada in perspectiva anticipatelor se afla chiar liderul partidului, Mircea Geoana. Ipoteza a fost considerata interesanta de liderii PSD. Chiar si cei care nu credeau in riscul anticipatelor au fost de acord ca ideea sa fie folosita de Geoana pentru a da semnalul de mobilizare in structurile de partid.

Scenariile II si III

Vicepresedintele PSD Titus Corlatean este de parere ca, "in anumite conditii, pot avea loc anticipate, insa dupa Raportul de tara". Corlatean apreciaza ca statutul minoritatilor ar putea constitui "un punct de rupere a coalitiei". "E posibil ca Traian Basescu sa faca un joc destul de sofisticat. Dupa adoptarea legii sa refuze promulgarea ei, pentru a da o dubla lovitura. Pe de o parte, Basescu ar specula sentimentele antimaghiare pozind in parintele natiunii. Pe de alta parte, ar genera o noua criza in coalitie, fortind retragerea UDMR de la guvernare".

Argumentele scepticilor

Sociologul Vasile Dincu, unul dintre liderii grupului de la Cluj, se declara sceptic in ceea ce priveste riscul de anticipate pentru primavara viitoare. "Aceasta coalitie isi va duce guvernul pina la capatul mandatului. Opozitia nu are posibilitatea sa produca anticipate. Foloseste aceasta idee doar pentru transmiterea unui mesaj de mobilizare a organizatiilor", spune Dincu. El a adaugat ca "PSD nu are vreun interes pentru a forta anticipatele, pentru ca nu si-a terminat reforma interna".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.