Presedintele PSD, Victor Ponta, le-a trimis o scrisoare deschisa premierului Mihai Razvan Ungureanu si fostului prim-ministru Emil Boc, referitoare la absorbtia fondurilor europene si atrage atentia asupra faptului ca se fura mai multi bani decat se atrag.

Liderul PSD arata ca raspunsul autoritatilor a fost si este, invariabil, acelasi: sa stam linistiti, e o problema punctuala care se rezolva. "Din nefericire, problema nu este punctuala, ci sistemica, si nici nu se rezolva, ci dimpotriva, constatam ca se amplifica", considera Ponta.

El sustine ca nu este vorba despre o problema punctuala pentru ca de fiecare data a fost vorba despre aceleasi recurente: suspiciuni de frauda sau nereguli in privinta achizitiilor publice si deficiente majore ale sistemului de management si control, informeaza MEDIAFAX.

"Mai simplu spus, mari sume din banii europeni sunt fie serviti catre clientela PDL, fie risipiti pe proiecte controversate. In tot acest timp, controalele, atunci cand se fac, se fac superficial. Acest lucru genereaza neincredere la Bruxelles privind corectitudinea cu care Romania gestioneaza fondurile europene", avertizeaza Ponta.

Citeste si: Carmen Ionel pleaca de la sefia AM POSDRU

Liderul PSD sustine ca problema se amplifica in primul rand pentru ca "se fura mai multi bani decat se atrag". El mentioneaza ca exista rapoarte ale Parlamentului European sau chiar ale Comisiei care arata ca, in Romania, frauda constituie peste jumatate din cuantumul total al neregulilor constatate in gestionarea fondurilor europene. "Daca vorbim de POSDRU, nu trebuie decat sa ne amintim de cazurile Botis, Mandas Vergu sau Sorina Placinta", adauga Ponta.

Victor Ponta arata ca, in al doilea rand, nici acum, dupa apeluri repetate ale Comisiei, legislatia achizitiilor publice nu este in concordanta cu exigentele UE, iar in al treilea rand autoritatile de management sunt puternic politizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.