Motiunea de cenzura depusa de USL ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului se intituleaza "Dupa 22 de ani, democratia este in pericol", iar scopul comasarii alegerilor este, de fapt, fraudarea acestora.

"Proiectul privind comasarea alegerilor este un demers discretionar, unilateral si antidemocratic al actualei puteri, elaborat fara consultarea societatii civile, si impus prin procedura angajarii raspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuatia democratica", se arata in motiunea de cenzura.

Comasarea alegerilor este un simulacru de procedura legislativa, sustin initiatorii.

In textul motiunii se precizeaza ca argumentul principal invocat in sustinerea acestei anomalii nedemocratice care este legea comasarii alegerilor, a fost reducerea cheltuielilor din fondurile publice, informeaza MEDIAFAX.

"Acest argument enuntat de domniile voastre, stimati guvernanti, este hilar si totodata revoltator", sustin initiatorii.

Acestia subiliaza ca mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte.

  • Prelungirea mandatelor alesilor locali in functii inseamna schimbarea regulilor in timpul jocului

"Modificarea in acest moment a Legii 215/2001 in sensul maririi duratei mandatului de ales local, nu se poate aplica decat viitorilor alesi locali, in niciun caz celor aflati acum in functie, pentru ca asta ar insemna o incalcare a principiului conform caruia «Legea dispune numai pentru viitor, ea n-are putere retroactive»", scriu initiatorii motiunii de cenzura.

Ei adauga ca nu se intrunesc niciuna dintre conditiile special prevazute de lege care sa justifice prelungirea mandatelor actualilor alesi locali.

  • Fraudarea alegerilor este "adevarata miza a comasarii alegerilor"

"Intreaga procedura de angajare a raspunderii este una abuziva, nedemocratica si adanceste criza de legitimate cu care deja va confruntati (...) Promovand legea comasarii alegerilor, prin procedura angajarii, veti reporta aceasta criza de legitimitate si pentru urmatorii 4 ani. Vom avea alesi locali nelegitimi, un Parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani cand ati fortat crearea unui grup parlamentar de tansfugi politici, impreuna cu care ati dat nastere unei majoritati toxice nesocotind vointa electoratului", se mai arata in textul motiunii.
Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...


Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat, imediat dupa ce premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea pe legea pentru comsarea alegerilor, ca opozitia depune joi motiune de cenzura, iar daca aceasta nu trece de Parlament USL va contesta legea la Curtea Constitutionala.

Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Daca Guvernul nu a fost demis prin motiunea de cenzura, proiectul de lege prezentat se considera adoptat.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.