Sute de legi au trecut de Senat, in ultimele luni, prin adoptare tacita, procedeu instituit pentru a garanta fluenta legislativa in cazuri exceptionale de blocaj, dar care pare ca a devenit, pentru senatori, una din procedurile obisnuite prin care actele normative ajung la Camera Deputatilor.

Pentru a oferi coerenta si ritm procesului legislativ, in Constitutia adoptata in anul 2003, s-au introdus reglementari potrivit carora prima Camera sesizata are la dispozitie un timp limitat de dezbatere si votare a proiectelor sau initiativelor, de 45 de zile. Pentru coduri si alte legi de complexitate deosebita, termenul este de 60 de zile. In cazul depasirii acestor termene se considera ca proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate.

Potrivit Regulamentului Senatului, in situatia ordonantelor de urgenta ale Guvernului, termenul este de 30 zile.

Scopul acestor reglementari a fost evitarea unor situatii de blocaj in legatura cu actele aflate in legiferare. Adoptarea tacita este instrumentul care garanteaza ca, indiferent de existenta unui eventual blocaj politic sau de alta natura, legile ajung intr-un termen previzibil la Camera decizionala, scrie MEDIAFAX.

Desi prevederea privind adoptarea tacita vizeaza, de fapt, situatii exceptionale, fenomenul a devenit unul curent la Senat. In ultima perioada sute de legi au fost adoptate tacit, adica fara a beneficia de dezbateri care sa duca la eliminarea deficientelor, de amendamente care sa imbunatateasca prevederile legislative si de votul care sa certifice vointa politica a unei majoritati.

Ce legi au trecut tacit prin Senat?


Si in luna octombrie Senatul a adoptat tacit cateva zeci de acte normative, pe fondul blocajului inregistrat la Senat in legatura cu Legea asistentei sociale. Printre actele adoptate tacit s-au aflat OUG 71/2011, referitoare la acordarea de stimulente pentru personalul din sectorul bugetar. De asemenea, pe lista initiativelor care au trecut de aceasta Camera in varianta initiatorilor mai figureaza cele privind desfasurarea activitatii de picnic, reorganizarea terenurilor agricole prin comasare, contractarea serviciilor de consultanta si reprezentare juridica de catre autoritatile publice centrale, companii si societati nationale cu capital majoritar de stat si regiile autonome.
Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Tot tacit au trecut de Senat si completarea Legii 7/2006 privind Statutul functionarului public parlamentar, propunerea legislativa pentru modificarea Ordonantei de urgenta 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a Romaniei si propunerea legislativa pentru modificarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

De asemenea, Senatul a aprobat, tacit, trei initiative legislative care propun modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

  • Ceea ce se intampla nu este normal

Adoptarea tacita, care ar trebui sa survina unei situatii exceptionale, a devenit, prin urmare, metoda obisnuita de trecere a legilor prin Senat. De fapt, plenul este cel care, ocupat cu dispute politice si lupte pentru posturi, a abdicat de la functia sa de legiferare. In plus, activitatea comisiilor acestui for legislativ este ignorata, pentru ca toate aceste proiecte au fost dezbatute in comisii, care au intocmit si rapoarte. Iar rapoartele sunt in aproape toate cazurile de respingere. Aceiasi senatori care la sedintele din plen nu mai ajung decat in rare cazuri sa-si arunce privirea asupra ordinii de zi incarcata de proiecte legislative in prag de adoptare tacita sunt cei care in comisii dezbat legile, propun amedamente si intocmesc rapoarte. Mai precis spus, senatorii isi fura singuri caciula.
Citeste si:
Recuperarea taxelor după ce ați lucrat în străinătate - banii...
Recuperarea taxelor după ce...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.