Consiliul National al PSD a votat marti seara pentru excluderea lui Mircea Geoana din cadrul partidului, acesta urmand sa paraseasca formatiunea politica si presedintia Senatului Romaniei.

Consiliul National al PSD a hotarat excluderea lui Mircea Geoana din cadrul formatiunii politice. [Citeste si: Ce s-a intamplat in sedinta CExN a PSD?]

Este sfarsitul unei ere - Mircea Geoana pleaca din PSD dupa o lunga cariera in acest partid, fortat de actualii lideri ai partidului, care au asteptat mult timp acest moment. Dar care a fost traiectoria caderii lui Mircea Geoana?

  • Caderea lui Mircea Geoana

Conflictele lui Mircea Geoana din PSD au pornit cu mult timp in urma, din resentimentul pe care Ion iliescu il avea fata de el si din dusmaniile pe care acesta si le-a facut prin partid dupa retragerea in umbra a lui Adrian Nastase.

Pentru o scurta perioada de timp, cariera politica lui Mircea Geoana parea infloritoare, alegeri parlamentare reusite in 2008, alianta de guvernare cu PDL si sanse mari la castigarea presedintiei. – Cu toate astea, se pare ca fostul lider PSD a mizat prea mult pe noroc si nu si-a construit prea bine aliantele din interiorul partidului.

Momentul crucial din viata sa politica a fost umilirea de la prezidentiale, cand a facut greseala sa mearga in vizita la Sorin Ovidiu Vintu si, apoi, sa se bucure prea repede de castigarea alegerilor.

Din acel moment, caderea lui Geoana era inevitabila. La scurt timp dupa acea mare dezamagire, acesta a fost inlocuit si de la sefia PSD, de tanarul promitator Victor Ponta, sustinut din umbra de “stalpul” social-democrat Adrian Nastase, care treptat a revenit in lumina. Odata cu revenirea lui Nastase la fraiele PSD, prin intermediul "marionetei" Ponta, destinul lui Geoana era deja scris – singurul lucru care ii impiedica pe inamicii lui sa il doboare era functia de presedinte al Senatului, greu dobandita de PSD.

De-a lungul anului 2010, Mircea Geoana a fost suspendat in repetate randuri din PSD, pentru diverse declaratii care nu conveneau actualei conduceri. Iar dupa expirarea ultimei suspendari, la mijlocul acestui an, se credea ca Geoana a fost pus la punct si ca s-a linistit, dar acesta nu avea de gand sa treaca in umbra partidului.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

In 2011 Mircea Geoana a revenit in forta, criticand in mai multe randuri actiunile PSD si culminand cu declaratia de intentie de a candida din nou la alegerile prezidentiale in 2014 - desi protocolul USL spunea clar ca la urmatoarele alegri, candidatul din carul aliantei PSD-PNL va fi Crin Antonescu, cu Victor Ponta premier. - Aceasta declaratie i-a infuriat pe liderii PSD, care au inceput sa caute scuza perfecta pentru a-l inlatura pe Geoana.

Scuza a venit foarte repede, la cateva zile distanata, cand Mircea Geona a plecat in delegatie in Statele Unite, fara a cere voie de la partid, loc in care s-a recomandat drept lider al opozitiei din Romania. - Acesta a fost momentul pe care il asteptau cu totii.

"Cainii de paza" ai actualei conduceri, Miron Mitrea si Cosmin Nicula, au cerut imediat scoaterea lui Geoana de la sefia Senatului, lucru care a fost primit cu bratele deschise de Victor Ponta.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

  • Scandalul de la sefia Senatului

Pe 7 noiembrie PSD s-a reunit intr-o sedinta de urgenta la care Mircea Geoana nu a fost invitat, unde au hotarat scoaterea sa de la sefia Senatului. La cateva minute dupa decizie a aparut si Geoana, confuz si profund socat, care in sfarsit intelegea ca toate actiunile lui au consecinte. Cea mai memorabila replica data de Geoana in acel moment a fost: "E o mizerie! Sa ma bata Dumnezeu daca inteleg ce se intampla".

Decizia PSD s-a batut de un refuz clar din partea lui Geoana, care a spus hotarat ca nu va pleca din functia greu dobandita. Mai marii PSD (Nastase si Iliescu) au realizat si ei ca o inlatuarea a lui Geoana ii poate face pe social democrati sa piarda si ultima functie importanta din Parlament si au inceput sa bata in retragere. Fostul lider PSD incepea sa se simta din nou singur pe pozitii, insa linistea i-a fast tulburata foarte repede, de mereu efervescentul Victor Ponta, care a propus excluderea acestuia din partid.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

Cu toate impotrivirile lui Geoana si a putinilor sai aliati ramasi in PSD, care amenintau cu ruperea partidului, excluderea sa a fost inevitabila - iar cariera lui Mircea Geoana pare a fi atins un punct mort din care ii va fi destul de greu sa iasa, acesta avand de acum inainte doua optiuni clare de supravietuire: Alianta cu o alta formatiune politica sau infiintarea propriului sau partid.

Geoana, executat in stil "stalinist"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.