Prezenta Regelui Mihai I in Parlament a reprezentat un eveniment marcat, pe de o parte, de o politizare excesiva - a celor care au incercat sa si-l aroge si fructifice politic - dar si de absente notabile - cum ar fi cea a sefului statului sau premierului.

In Parlament s-au intalnit, marti, istoria prezenta, reprezentata de o clasa politica divizata si cu interese politice si electorale ostentativ afisate si istoria relativ recenta, reprezentata, cu demnitatea si sobrietatea proprie rangului si varstei, de Regele Mihai.

  • Clasa politica nu se dezminte

Prezenta Regelui in Parlament s-a datorat, sau a fost cauzata - ca orice lucru din politica romaneasca, de altfel - de presedintele Traian Basescu.

Consideratiile publice facute de seful statului la adresa Regelui au generat reactia PNL, cum altfel decat politica, liderul grupului parlamentar din Senat, Puiu Hasotti, solicitand ca Regele sa fie invitat in Parlament, cu ocazia implinirii a 90 de ani.

Cum isi sarbatoreste Regele Mihai ziua de nastere?

Clasa politica romaneasca nu s-a dezmintit in ceea ce priveste modul de tratare a acestei teme, care a fost rapid politizata. "Schisma" clasica dintre putere - care s-a opus venirii Regelui in Legislativ - si o opozitie "semimonarhista" s-a radicalizat si accentuat si pe acest subiect, atingand valente comice, din pacate, la nivelul Parlamentului, legate de disputa privind locul in care va fi asezat bustul regelui Carol I, cadoul care i se va oferi Regelui Mihai sau persoana care va face acest lucru.

  • Respect in fata Parlamentului

Momentul cel mai asteptat fost precedat, parca pentru a uita disputele legate de venirea sa, de aplauze unanime, prelungi. Contrar obiceiului, parlamentarii au fost decenti, prefigurand un discurs - la randul lui decent si echilibrat, scrie MEDIAFAX.

Demnitatea si sobrietatea spuselor sale, referitoare la necesitatea ca Romania sa aiba carmuitori respectati si priceputi, la mahnirea ca, dupa 20 de ani de la Revolutie, batranii si bolnavii sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare, la faptul ca, pentru a avea viitor, trebuie sa respectam trecutul, au impresionat plenul forului legiuitor, care a raspuns cu aplauze la fel de lungi si intense ca in debutul discursului.


Actiunile de protocol care au urmat au fost punctate de aceeasi decenta. Suveranul a dezvelit bustul Regelui Carol I, a semnat in cartile de onoare ale Senatului si Camerei Deputatilor, a primit colanul Camerei - cea mai inalta medalie a acestui for legislativ, precum si un tablou cu o macheta din argint a Palatului Parlamentului, a primit urarile de "La multi ani!" si "Traiasca Regele!" din partea admiratorilor si a plecat cu aceeasi demnitate cu care a venit in Parlament.
Citeste si:
Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul războiului Israel...
Liderul Hezbollah, primul...

In urma sa au ramas politicienii, cu opinii impartite. Unii au spus ca discursul a fost util si constructiv si l-au felicitat pe Rege, ceilalti i-au criticat pe primii ca il aduleaza pe suveran, dar dupa ce l-au criticat 15 ani.

Dincolo de valoarea sa de moment de istorie traita, discursul regelui a fost si o lectie de demnitate, decenta si echilibru pentru clasa politica.

Din pacate, a fost singurul discurs rostit in Parlamentul Romaniei, cel putin in aceasta legislatura, ascultat cap-coada si aplaudat in debut si in final.

Ce spune presa internationala despre discursul Regelui


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.