Data de 23 august 1944 inca mai naste controverse printre istorici, dar si printre politicieni.

Cand presedintele Traian Basescu a declarat abdicarea Regelui Mihai in 1947 a fost "un act de tradare nationala" si l-a numit pe rege "sluga la rusi", foarte multi istorici si oameni de stat l-au criticat pentru aceasta afirmatie. [Presa straina loveste in Basescu pentru acuzatiile la adresa Regelui Mihai]

Revista Historia, citata de realitatea.net, prezinta data de 23 august 1944 intr-o alta lumina.

Potrivit revistei cu profil istoric, infrangerile germanilor din nordul Africii l-au convins pe Antonescu inca din 1942 ca Hitler va capitula. De aceea, inca din februarie 1943, acesta ii propune lui Mussolini iesirea comuna din razboi, iar in septembrie 1943 incep negocieri secrete pentru incheierea unui armistitiu cu anglo-americanii, pentru ca apoi sa aiba loc in octombrie, acelasi an, la Lisabona, incercari de armistitiu cu englezii. [Citeste si Propunere: 23 august, sarbatoare nationala]


Pentru a urmari interesele tarii, Antonescu a colaborat strans cu opozitia din Romania - Maniu si Bratianu, pentru a negocia un armistitiu in vederea iesirii Romaniei din razboi alaturi de Axa.

Proiectul de armistitiu cu URSS de la Stockholm continea unele conditii mult mai avantajoase pentru Romania, dar si demne. Cu toate acestea, in paralel, partidul Comunist Roman tesea un complot pentru scoaterea a Romaniei din razboiul antisovietic. Chiar daca se neaga rolul important al PCR in tradarea de la Iasi, acesta a fost fundamental pentru modul cum s-au desfasurat lucrurile.

Pe 20 august trupele sovietice au intrat in Iasi, fapt care l-a facut pe Antonescu sa doreasca sa semneze armistitiul cu rusii. Pe 23 august 1944, Antonescu astepta raspunsul de la Stockholm, pentru a semna armistitiul cu URSS. Prin implicarea PCR, acel raspuns, aflat intr-o telegrama a fost inaintat Regelui. Acesta a preferat sa faca singur armistitiul, pentru a nu mai fi sub tutela lui Antonescu. Fara sa primeasca raspuns, Maresalul s-a dus la Palat, unde a fost si arestat.

Citeste si:
Istoricii, despre ziua de 23 august 1944: Un fapt EXTRAORDINAR,...
Istoricii, despre ziua de 23...

Ulterior, Regele a dat un comunicat, in care s-a ordonat incetarea focului intre trupele romane si cele sovietice. Armistitiul intre URSS si Romania nu era semnat, asa ca rusii au continuat sa captureze militari romani.

Criticii actului de la 23 august 1944 (si nu sunt putini) il considera unii ca "act de inalta tradare", iar altii ca "grava eroare politica". Unii sustin ca lovitura de stat a facut posibil avansul mai rapid al trupelor lui Stalin in Romania si in Europa, in detrimentul trupelor Aliatilor occidentali. Altii vad in absenta de-a lungul anilor a unor invitatii pentru Mihai la majoritatea festivitatilor din Occident dedicate Zilei Victoriei in cel De-al Doilea Razboi Mondial, o condamnare tacita a loviturii sale de stat, arata realitatea.net.

In continuare, exista insa controverse privind evolutia evenimentelor pe 23 august 1944. Cum comentati?

Citeste si:
Fostul principe Nicolae vorbeste pentru prima data despre...
Fostul principe Nicolae...

Cititi mai multe detalii despre 23 august 1944 aici!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.