Statele membre UE sunt libere sa isi schimbe structura administrativ teritoriala, aceasta fiind o problema interna, dar sunt obligate sa ofere Comisiei Europene statistici bazate pe clasificarea in vigoare in cadrul NUTS, care la randul sau trebuie mentinuta neschimbata minimum trei ani.

EUROSTAT a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, ca "nu exista restrictii in statele membre in ceea ce priveste schimbarea structurii teritorial-administrative", iar "impartirea administrativ-teritoriala a unui stat membru este considerata o problema interna".

"Totusi, autoritatile nationale sunt obligate sa informeze Comisia Europeana despre toate schimbarile, in cazul in care acestea afecteaza clasificarea tarii, asa cum se regaseste in Nomenclatorul Unitatilor Statistice Teritoriale (NUTS) al EUROSTAT, in conformitate cu articolul 5 din Regulamentul NUTS numarul 1059/2003. Clasificarea NUTS este un sistem comun de clasificare teritoriala la nivelul UE, folosit in scopuri statistice. Aceasta clasificare se bazeaza pe structura administrativa existenta la nivel national in statele membre. Dar aceasta clasificare trebuie pastrata stabila pentru o anumita perioada de timp de minimum 3 ani. Concret, acest lucru inseamna ca un stat membru este liber sa isi schimbe structura administrativ teritoriala dar trebuie sa ofere Comisiei statistici bazate pe clasificare in vigoare in Nomenclator. Aceasta situatie se mentine pana la adoptarea urmatorului amendament la clasificarea NUTS, cand Nomenclatorul va fi adaptat noii structuri administrativ teritoriale in vigoare in tara respectiva", a explicat serviciul de presa al EUROSTAT.

Europarlamentarii PNL au adresat, in urma cu o saptamana, o scrisoare deschisa presedintelui Basescu si premierului Boc, in care se arata ca proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar trebui inaintat spre analiza EUROSTAT cu cel putin doi ani inainte de momentul previzionat pentru a intra in vigoare.[Reorganizarea propusa de UDMR in 16 regiuni falimenteaza Romania]

Premierul Emil Boc a declarat, sambata, ca nu exista niciun fel de obstacol de la Uniunea Europeana pentru ca Romania sa se reorganizeze administrativ-teritorial, aratand ca tara noastra isi va pastra modalitatea de raportare catre EUROSTAT.

EUROSTAT este serviciul de statistica al Uniunii Europene, avand un serviciu de informare statistica de inalta calitate si acuratete. Sarcina principala a EUROSTAT este de a oferi Directoratelor Generale ale CE statistici la nivel european pe baza carora se fac comparatii si se stabilesc diferente intre statele membre si regiunile acestora, necesare implementarii si analizei diferitelor politici europene.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Nomenclatorul Unitatilor Statistice Teritoriale (NUTS) functioneaza in cadrul EUROSTAT. Acest sistem, subdivizeaza fiecare Stat Membru intr-un numar de regiuni de nivel NUTS 1. Fiecare din acestea este apoi subdivizata in regiuni de nivel NUTS 2 iar pe acestea in regiuni de nivel NUTS 3.

In Romania au fost create, prin asociere voluntara, opt regiuni de dezvoltare, fara statut administrativ si fara personalitate juridica, conform sistemului european privind Nomenclatorul Unitatilor Teritoriale pentru Statistica (NUTS) si corespund nivelului NUTS II. Regiunile de dezvoltare sunt Nord-Vest; Nord-Est; Sud-Vest; Sud-Est; Sud;Vest; Centru; Bucuresti-Ilfov.

Citeste si: De ce intervine Ungaria in reorganizarea Romaniei?

Ungurii ameninta cu iesirea in strada pentru "Tinutul Secuiesc"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.