Presedintele Traian Basescu a ajuns, joi, la Roma, unde va participa la ceremoniile prilejuite de implinirea a 150 de ani de unitate nationala a Italiei.

Seful statului a fost intampinat la aeroport de ambasadorul Romaniei in Italia, Victor Razvan Rusu, si de ambasadorul la Vatican, Bogdan Tataru-Cazaban.

La evenimentul de la Roma au fost invitati presedinti ai statelor membre UE, membri ai grupului G 20, precum si presedinti ai unor tari in care exista o mare emigratie italiana, cum ar fi Statele Unite ale Americii si Canada, dar si din America Latina. Au fost invitate, de asemenea, alte tari cu care Italia are relatii bilaterale solide. [Basescu si Berlusconi: Prieteni foarte buni]

Pentru aceste ceremonii si-au confirmat prezenta peste 42 de sefi de stat, din 83 de tari participante. Intre acestia, presedinti ai tarilor membre ale Uniunii Europene, presedintele Federatiei Ruse, presedintele Turciei, al Israelului, al Autoritatii Nationale Palestiniene, Regele Spaniei, transmite MEDIAFAX. [Berlusconi promite: Romanii vor putea munci in Italia]

  • La ceremonie participa si Kosovo

Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, a precizat, miercuri, ca seful statului va participa la ceremoniile de la Roma, desi va fi prezent si liderul din Kosovo, deoarece in Italia va fi o festivitate, si nu o reuniune. Basescu nu a participat saptamana trecuta la summit-ul de la Varsovia a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, deoarece la aceasta reuniune a fost invitat si presedintele Kosovo.


La parada militara, Fortele Armate Romane vor fi reprezentate de o Garda a Drapelului National formata din 4 militari, inclusiv comandantul Garzii - colonelul Virgil Ovidiu Pop, comandantul Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul".

Vor mai participa structuri similare din armatele tarilor membre NATO, UE si prietene, cum ar fi Afganistan, Albania, Algeria, Arabia Saudita, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Canada, China, Croatia, Danemarca, Estonia, Federatia Rusa, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Iordania, Irlanda, Israel, Indonezia, Letonia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Spania, SUA, Tunisia, Turcia si Ungaria.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

In data de 2 iunie, Italia sarbatoreste 65 de ani de la Referendumul prin care, in anul 1946, s-a nascut Republica Italiana. Manifestarile din acest an corespund cu cele legate de implinirea a 150 de ani de unitate nationala a Italiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.