Adjunctul sefului de misiune al SUA la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn, a declarat, vineri, ca Statele Unite critica sistemul de imunitate parlamentara din Romania, ea oferind exemplu tarii sale unde imunitatea nu apara alesii in fata infractiunilor de coruptie.

"Democratia depinde de o buna guvernanta si de respectarea regulilor statului de drept, iar noi consideram acestea ca fiind elemente indispensabile ale drepturilor omului. Aceasta credinta ne face sa criticam imunitatea parlamentara din Romania. La ultimele alegeri parlamentare, comentatori de la Bucuresti au sugerat ca unii candidati nu aveau ca scop sa-si reprezinte comunitatea, ci sa evite investigatiile si punerile sub acuzare", a spus Jer Guthrie-Corn intr-un discurs la o conferinta organizata la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, transmite MEDIAFAX.

Ea a adaugat ca in Statele Unite imunitatea nu acopera infractiunile de coruptie. "In SUA, imunitatea legislativa nu acopera nicio infractiune sau act de coruptie. Ea este limitata la libertatea de exprimare in fata Congresului. Iar cei care ne reprezinta in orase, in state, in Guvernul federal pot fi investigati, pusi sub acuzare si condamnati pentru activitati infractionale, in pofida statutului lor de alesi", a spus ea.

Guthrie-Corn a amintit cuvintele lui Abraham Lincoln - "Democratia este guvernarea poporului, de catre popor, pentru popor" si a pledat in acest sens. "Un guvern care cel mai probabil respecta drepturile omului este un Guvern al poporului - pentru ca poporul sustine Guvernul si plateste taxe pentru el - si un Guvern condus de popor - pentru ca guvernarea este aleasa de cetateni. De aceea, in Statele Unite au loc alegeri pentru Camera Reprezentantilor o data la doi ani, pentru ca ideea e ca alesii ar trebui sa ramana foarte aproape de alegatori, iar cineva care sta prea mult in functie pierde acest contact. Nu in ultimul rand, Guvernul trebuie sa fie pentru popor deoarece fiecare ales este tinut responsabil in fata celor care l-au ales", a spus ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.