Senatorii au respins, miercuri, proiectul de lege initiat de catre deputatul PDL Silviu Prigoana privind inlocuirea in actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "tigan".

Senatorii au luat decizia respingerii proiectului de lege cu 51 de voturi "pentru", 27 de voturi "impotriva" si cinci abtineri.

Majoritatea senatorilor care au intervenit la microfon la dezbaterile generale, apartinand atat partidelor din opozitie, cat si din majoritatea guvernamentala, s-au pronuntat impotriva initiativei lui Silviu Prigoana.

  • Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, a afirmat ca nu se poate decreta denumirea unei anumite etnii, intrucat membrii acesteia oricum isi poarta numele istoric mostenit. Grebla a afirmat ca principala problema legata de denumirea acestei etnii este legiferarea, in anii '90, a schimbarii termenului "tigan" cu cel de "rom".
  • Senatorul independent Cristian Diaconescu a apreciat ca o lege care sa impuna o denumire a unei etnii nu constituie o simpla dilema terminologica sau lingvistica, proiectul de lege nerezolvand principala problema, cea a incluziunii acestei etnii.
  • Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a propus retrimiterea textului la comisiile avizate pe fond, precizand ca temenul de adoptare tacita este 28 februarie.
  • Si senatorii PNL, prin intermediul lui Teodor Melescanu, s-au pronuntat impotriva propunerii legislative a lui Prigoana.
  • Si UDMR s-a declarat impotriva initiativei lui Prigoana, considerand-o "total neavenita".
  • Fata de propunerea de retrimitere la comisii, senatorul PSD Olguta Vasilescu a argumentat ca o noua discutare nu ar schimba cu nimic votul, in conditiile in care proiectul lui Prigoana a fost admis cu "un scor zdrobitor" la comisii.
  • "Nu denumirea e importanta, cu incluziunea sociala"

Mircea Geoana a intervenit si el in dezbateri, insa nu de la microfonul de presedinte al Senatului, acuzand Guvernul de "lasitate", intrucat nu a formulat un punct de vedere asupra legii initiate de Prigoana. El a avertizat ca nu problema denumirii etniei este importanta, ci masurile de incluziune sociala.

Legea initiata de deputatul PDL prevede inlocuirea in actele oficiale ale institutiilor statului a termenului de "rom" cu cel de "tigan", in scopul evitarii confuziei care s-ar putea crea cu denumirea de roman. Raportul celor doua comisii avizate pe fond a inclus si un amendament care sanctioneaza atribuirea de conotatii negative termenului "tigan".

Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din "rom" in "tigan", propusa intr-o initiativa parlamentara, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane, precum si pe faptul ca acesta este termenul folosit in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale, la inceputul lunii decembrie 2010.

Citeste si: [Cine este mai usor de educat: Un tigan sau un caine?]

Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.