Pentru cei care nu stiau asta pana acum, in Romania, daca savarseai o crima si fugeai, te ascundeai, scapai cumva de autoritati, dupa scurgerea unei anumite perioade de timp, nu mai puteai fi pedepsit. Ei bine, toate astea se vor schimba!
Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, impreuna cu Sever Voinescu, au venit cu o noua propunere legislativa, care nu va intarzia sa fie aprobata, si anume modificarea Codului Penal al Romaniei pentru inlaturarea prescriptiei raspunderii penale pentru infractiunile de omor.

Potrivit proiectului, in aceasta categorie se incadreaza infractiunile de omor, omor calificat, omor deosebit de grav si infractiuni intentionate care au avut ca urmare moartea victimei. Prin inlaturarea prescriptiei, un criminal va putea fi anchetat, judecat si condamnat, indiferent cat timp s-a scurs de la savarsirea crimei sau de la sustragerea de la executarea pedepsei.

  • Cum arata legea la ora actuala

Legea actuala prevede termene de prescriptie pentru infractiunea de omor, ceea ce inseamna ca, dupa expirararea perioadei de prescriptie, criminalul nu mai poate fi pedepsit.

In multe tari europene, infractiunea de omor este imprescriptibila: Suedia, Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda, Italia, Estonia, Cehia, Malta, Cipru. Si in afara Europei exista tari cu sisteme democratice consolidate in care infractiunea de omor nu se prescrie, exemple fiind Statele Unite ale Americii (in niciunul dintre state omorul nu este prescriptibil), Canada sau Japonia.

Conform proiectului propus, imprescriptibilitatea este prevazuta pentru toate infractiunile de omor pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie la data intrarii in vigoare a acestei legi. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis in cazul Coëme and Others vs Belgia ca extinderea termenului de prescriptie pentru infractiunile savarsite anterior, dar pentru care inca nu s-a implinit termenul de prescriptie, este in acord cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului si nu incalca principiul neretroactivitatii, a afirmat Monica Macovei.

De asemenea, proiectul vizeaza si completarea textelor care prevad imprescriptibilitatea infractiunilor de genocid, contra umanitatii si de razboi, prin introducerea sintagmei “indiferent de data la care au fost comise”, pentru a pune in acord textul legii romane cu textul art. I al Conventiei ONU asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii, ratificata de Romania in iulie 1969.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu luptă pentru custodie. Scandalul dintre ea și...
Claudia Pătrășcanu luptă...

Dreptul la viata este un drept fundamental, prevazut expres si garantat in Constitutia Romaniei si in conventiile internationale privind drepturile omului si trebuie aparat ca atare”, a declarat Macovie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.