Salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor, releva legea salarizarii, obtinuta de MEDIAFAX.
Documentul este datat 17 noiembrie si a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, urmand sa fie transmis spre consultare FMI inaintea adoptarii. Conform proiectului, salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.

In vara, Guvernul a decis ca toate salariilor din sectorul bugetar sa fie diminuate cu 25%, masura care a fost aplicata din luna iulie, transmite MEDIAFAX.

Surse oficiale au precizat ca octombrie este luat ca baza de calcul deoarece in aceasta luna au fost finalizate toate masurile de reduceri salariale.

"In anul 2011, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aflat in plata la 1 octombrie 2010, se majoreaza cu 15%. Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul 2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminueaza cu un procent de 13,75%", se arata in document.

Proiectul mai releva ca acest nivel va fi mentinut pana la sfarsitul anului, fara sa mai fie modificat. [Aplicarea legii salarizarii, amanata pentru 2012]

  • Cat va fi cu adevarat salariul minim

Legea cadru de salarizare unitara a personalului platit din fonduri publice, aflata pe masa discutiilor cu patronatele si sindicatele, prevede ca salariul minim net pe economie sa fie, in 2011, de 540 de lei lunar, a afirmat, joi, presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, transmite Agerpres.

Acesta a precizat ca, daca salariul minim brut pe economie va fi anul viitor de 600 de lei, conform legii cadru, daca se aplica majorarea de 15% oferita de Guvern, iar apoi se scade impozitul aferent, rezulta ca bugetarul va pleca acasa cu 540 de lei. Presedintele UGIR-1903 a mai spus ca patronatele sunt pregatite ca, in negocierile cu sindicatele, sa ofere salariul minim brut de 670 de lei "sau chiar si mai mult". [Boc a decis: Salariul minim va fi de 670 de lei]


  • Basescu: Sa speram ca o crestere a salariilor bugetarilor cu 15% va fi posibila si acceptata

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la TVR, ca bugetarii au suferit cel mai mult de pe urma masurilor de austeritate, apreciind ca se fac eforturi in doua zone, respectiv cresterea salariilor bugetarilor cu 15% si majorarea salariului minim pana la 670 lei.
Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

"Primul ministru a anutat deja, sau a discutat la grupurile parlamentare, o crestere cu 15%. Sa speram ca va fi posibil sa fie acordata si ca va fi acceptata ca posibilitate maxima dublata si de cresterea salariului minim pana la 670 lei. Deci se fac eforturi in doua zone si ele vizeaza bugetarii, pentru ca cei care au suferit cel mai mult de pe urma masurilor de austeritate au fost bugetarii", a declarat Traian Basescu la TVR.

El a explicat ca bugetarii au fost afectati de reducerea de salarii si de inflatie. "Toti ceilalti au fost afectati doar de inflatie", a adaugat seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.