Strategia Dunarii este programata sa fie aplicata incepand cu prima jumatate a anului viitor, in comun cu statele din regiune si Comisia Europeana, dar este nevoie de proiecte concrete, precum realizarea unei retele de autostrazi, trenuri de mare viteza si curse aeriene, afirma premierul Emil Boc.

"Uneori este mai usor sa ajungi de la Bucuresti la Paris, Londra sau Bruxelles decat sa ai o legatura directa cu Sofia, Zagreb sau Belgrad. Acest lucru trebuie schimbat", a spus Boc, in discursul sustinut, luni, la Summit-ul Dunarii, organizat la Bucuresti, transmite MEDIAFAX.

Acesta a aratat, totodata. ca este nevoie de o institutie internationala care sa deruleze proiecte legate de Delta Dunarii si Marea Neagra, precum si de o buna utilizare a institutiilor care gestioneaza fenomenul imigratiei ilegale, cum este Centrul Regional SECI pentru Combaterea Criminalitatii Transfrontaliere (Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei - Southeast European Cooperative Initiative), de la Bucuresti.

Presedintele Traian Basescu a subliniat in discursul sau de la deschiderea Summitului importanta transportului naval din punct de vedere economic. Potrivit acestuia, strategia pentru dezvoltarea extinsa a Dunarii este "un nou instrument comunitar menit sa ajute la dezvoltarea durabila a intregului bazin dunarean si sa micsoreze decalajele de dezvoltare economico-sociala dintre diversele zone ale acestui areal".

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Summitul Dunarii este un eveniment cu o importanta aparte pentru cetatenii din tarile traversate de Dunare. Traian Basescu a amintit ca a vorbit insa din 2008 de proiectul privind dezvoltarea bazinului dunarean si care este "un nou instrument comunitar menit sa ajute la dezvoltarea durabila a intregului bazin dunarean si sa micsoreze decalajele de dezvoltare economico-sociala dintre diversele zone ale acestui areal".

"Romania si Austria au dat tonul in orchestra diversa, dar armonioasa a spatiului dunarean si au fost sustinute de la inceput de toate tarile riverane. Am deschis un drum care astazi este aproape de finalizarea etapei de conceptie. Comisia Europeana ne-a fost alaturi inca de la inceput, ne-a sustinut si ne-a incurajat parteneriatul lansat", a spus presedintele Traian Basescu la deschiderea Summitului Dunarii, transmite Realitatea.

Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

In luna decembrie va fi adoptata de CE Strategia Dunarii si Planul de actiune aferent, a anuntat presedintele.

  • Ce parere are Barroso

Barroso a subliniat, in discursul rostit la summit-ul Dunarii de la Bucuresti, importanta Strategiei Dunarii. Acesta a aratat ca, de la izvoare si pana la varsare, Dunarea traverseaza opt state membre UE, acoperind o cincime din teritoriul Uniunii de-a lungul celor 3.000 de kilometri pe care ii strabate.

"Este o regiune incarcata de istorie, care a trecut prin multe schimbari in ultimii 20 de ani atat din punct de vedere politic, cat si economic. Au fost multe schimbari de la inceputul anilor '90, dar sunt inca si disparitati considerabile in regiune intre statele membre. Provocarea cu care ne confruntam este aceea de a accelera procesul de depasire a acestor disparitati regionale, iar in acest context Strategia Dunarii este o inovatie politica", a spus el, transmite MEDIAFAX.

Citeste si:
16 irakieni, descoperiti pe malul Dunarii dupa ce au trecut granita
16 irakieni,  descoperiti pe...

In opinia sa, Strategia creeaza un parteneriat stabil intre toate statele care au interese comune in regiune, indiferent daca acestea sunt sau nu membre UE.

"In mod special, va fi o oportunitate pentru statele membre UE de a accelera ritmul integrarii, de reducere a disparitatile care sunt inca mari, dar si de a utiliza mai bine fondurile structurale", a spus Barroso.

Barroso a adaugat ca, pentru statele care nu sunt membre ale Uniunii, Strategia va fi o oportunitate de a crea o legatura mai stransa cu UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.