Presedintele Traian Basescu a declarat ca obiectivul cultural al romilor nomazi este sa circule din loc in loc si ca interzicerea acestui drept ar insemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscand ca multi dintre acestia, "in mod traditional, traiesc din ce fura".

"Chiar daca au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuala blocare a accesului Romaniei in spatiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare si Verificare, tratam aceste afirmatii doar ca pe afirmatii care nu respecta chiar Tratatul de aderare intre UE si Romania", a declarat Traian Basescu, la Ljubljana, raspunzand unei intrebari a jurnalistilor sloveni, transmite MEDIAFAX.

Presedintele Basescu a adaugat ca problema accesului in spatiul Schengen este una tehnica si ca sunt sase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotarii Romaniei cu cele necesare pentru a indeplini toate standardele Schengen, toate fiind pozitive, in luna decembrie urmand sa se redacteze un ultim raport in acest sens.


"Credem ca Romania indeplineste toate conditiile pentru a adera la spatiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul in spatiul Schengen decat intrarea in UE. Accesul in Schengen populatia il simte imediat, simte libertatea cu care circula. Nu cred ca vreun guvern va avea ca abordare finala neintrarea Romaniei in spatiul Schengen datorita problemei romilor. Ar fi si o incalcare a tratatului", a mai spus seful statului roman.
Retail jobs

El si-a manifestat sustinerea fara rezerve a asigurarii "unui minim" legat de sanatate, de posibilitatea de a invata si de posibilitatea de a avea un loc de munca.

"Trebuie sa spun un lucru esential - foarte multi politicieni importanti fac o confuzie legata de romi. Nu putem vorbi despre toti romii. Cei pe care ii vedem umbland prin Europa sunt romi nomazi care provin din Romania si din alte tari ale UE. Obiectivul lor cultural e sa circule din loc in loc. Romania are peste un milion de romi integrati, sunt parte a societatii romanesti. Ceea ce nu am reusit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie sa ne punem noi, nu numai filosofic, ci si in mod practic intrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice miscarea inseamna a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi", a mai aratat presedintele Basescu.
Citeste si:
Investitor: Vladimir Putin și oligarhii săi au furat un trilion de...
Investitor: Vladimir Putin și...

Una dintre probleme integrarii romilor nomazi identificata de Basescu este asigurarea educatiei pentru copii, dar si faptul ca multi dintre acestia "traiesc din ce fura".

"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi - foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura. Daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia insasi, si problemele pe care le avem noi in a cunoaste etnia, nu vom gasi solutia problemei", a adaugat seful statului roman.

El a relatat ca a fost primar si a oferit locuri de munca romilor care se asezasera la marginea Bucurestiului.

"Nu le-a placut si au plecat in alta parte. Sigur, era munca in conformitate cu pregatirea lor - la salubrizare. Deci, problema trebuie privita in ansamblul ei si daca ne limitam numai la a spune ce trebuie sa facem noi dar nu si la ce trebuie sa faca ei, nu vom rezolva problema", a apreciat Basescu.

Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.