Presedintele Traian Basescu sustine ca orice actiune sau strategie privind grupurile vulnerabile trebuie elaborata in stricta relatie cu valorile UE printre care demnitatea, nediscriminarea, egalitatea de sanse si dreptul la libera circulatie pentru toti cetatenii europeni.


"Situatia romilor este un subiect de maxima actualitate nu doar prin ce se intampla astazi in Europa, ci prin faptul ca minoritatea roma continua sa fie cea mai saraca minoritate etncia din UE", a precizat seful statului intr-un mesaj transmis la conferinta cu tema "Contributia fondurilor UE la integrarea romilor", care a fost citit de catre consilierul Peter Eckstein Kovacs.

Presedintele a subliniat in mesajul sau ca Romania are un numar mare de cetateni de etnie roma dintre care multi se afla intr-o situatie foarte dificila. "Romania este constienta de necesitatea accelerarii eforturilor interne pentru o mai buna integrare a comunitatii roma", a adaugat el, subliniind modelele de buna practica pe care Romania le implementeaza si pe care le-ar putea promova la nivel comunitar, transmite MEDIAFAX.

"Conditiile precare de locuire, lipsa actelor de proprietate, accesul restrictionat la serviciile de sanatate, abandonul scolar, dependenta de ajutorul social, slaba reprezentare politica, toate acestea sunt doar o parte dintre problemele cu care se confrunta comunitatea roma, indiferent de tara despre care vorbim", a aratat seful statului.


In opinia sa, "orice actiune sau strategie privind grupurile vulnerabile este necesar sa se faca in stricta relatie cu valorile fundamentale al UE referitoare la drepturile omului, demnitate, nediscriminare, egalitate de sanse, reducerea decalajelor sociale si economice, dar si dreptul la libera circulatie pentru toti cetatenii europeni din care fac parte si cetatenii romani de etnie roma".

"Chestiunea romilor nu mai este demult doar o tema nationala sau bilaterala. Romania a solicitat inca din 2008 la nivelul Consiliului european necesitatea elaborarii unei strategii europene privind integrarea romilor", a mai transmis presedintele.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

El a spus ca Romania a primit cu interes ideea lansata de CE privind elaborarea unui cadru european privind strategiile nationale de integrare a romilor. "Subliniem ca acum, mai mult ca oricand, este nevoie de o reala strategie europeana pentru romi. Sustinem ideea ca integrarea economica si sociala a romilor reprezinta o provocare si o responsabilitate comuna pentru toate statele membre ale UE. Principala asteptare a Romaniei privind initiativa lansata de Comisie este ca aceasta sa puna in valoare eforturile comune ale statelor membre", a transmis presedintele, adaugand ca Romania doreste sa se implice in elaborarea viitoarei strategii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.