Actuala criza declansata prin expulzarile decise de Franta reprezinta o oportunitate pentru imbunatatirea situatiei romilor la nivel european, iar efortul ar trebui sa inceapa prin modernizarea Romaniei si Bulgariei, apreciaza analistul britanic Tom Gallagher.

"Poate fi doar bine daca romii ajung in atentia Uniunii Europene si daca UE adopta o abordare pe termen lung pentru ameliorarea situatiei unui grup marginalizat de europeni. Nu exista solutii rapide. Va fi nevoie de programe - posibil chiar de cateva decenii - pana cand romii vor putea abandona trasaturile rebele care ii diferentiaza de comunitatile stabile", explica politologul britanic Tom Gallagher, intr-un material publicat pe site-ul Radio Free Europe / Radio Liberty.

"Salvarea femeilor si copiilor care sunt expusi riscurilor din partea unor elemente ale comunitatilor de romi ar trebui sa fie o prioritate. De asemenea, prioritara ar trebui sa fie educatia, pentru combaterea nivelului ridicat de analfabetism si oferirea de sanse romilor in economia conventionala. (...) Poate ca un inceput rapid ar fi daca UE ar revizui eforturile anterioare, incoerente si pripite, de modernizare a Romaniei si Bulgariei", subliniaza analistul britanic, transmite MEDIAFAX.

"Daca UE va refuza sa isi asume responsabilitatea si va continua sa ofere fonduri unor grupuri de lobby care refuza sa admita cat de acuta este criza in cadrul grupurilor de romi, problema risca sa provoace ample disensiuni la nivelul UE", avertizeaza Gallagher, autorul cartii "Romania and the European Union: How the Weak Vanquished the Strong" ("Romania si UE: cum l-a invins cel slab pe cel puternic").

Bulgaria: Elevi retrasi de la scoala pentru ca aveau colegi romi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.