Ultimele demersuri diplomatice inaintea raportului de monitorizare al Comisiei Europene

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a sosit ieri, in Franta, pentru o vizita oficiala de doua zile, in care tema predilecta este procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Liderul Guvernului de la Bucuresti se va intalni astazi cu premierul francez Dominique de Villepin si cu Pierre Moscovici, raportorul pentru Romania al Parlamentului European. Romania incearca sa obtina cat mai rapid ratificarea Tratatului de Aderare in Parlamentul francez.

Vizita lui Tariceanu are si o componenta economica, materializata printr-o intalnire cu parlamentari francezi si prin participarea la un seminar, la care vor fi prezenti reprezentanti ai mai multor firme. Tot astazi, Tariceanu va avea o intrevedere si cu liderii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, potrivit postului public de radio.

Cotidianul "Le Monde", cu simpatii de centru-dreapta, anunta ca Tariceanu "vine la Paris pentru a promova candidatura tarii sale la UE, o tara care are reputatia de corupta si careia ii este greu sa se reformeze".

Aceasta imagine trebuie demontata, prin prezentarea catre partenerii francezi a unei realitati in evolutie si a unui stil nou in administratie. Aceasta misiune se anunta dificila, in contextul reticentei francezilor fata de extinderea Uniunii Europene, manifestata in mod brutal prin respingerea proiectului de Constitutie comunitara, printr-un referendum din luna mai. Cum aderarea Romaniei este un fapt cert, singura dilema fiind momentul, un sprijin total din partea Frantei ar da siguranta ca acest moment va fi in 2007, si nu in 2008.

Istoricul relatiilor dintre Romania si Franta sunt de natura sa dea un semnal bun si in acest moment. De-a lungul istoriei moderne, Parisul a fost un aliat si un sustinator constant al Romaniei, in politica regionala sau globala. Romania a fost sprijinita de Franta, de-a lungul celor aproape 10 ani de la depunerea candidaturii de aderare, indiferent de guvernele care s-au succedat. Franta se afla constant printre primele trei state ca investitii in economia romaneasca.

Sincopele care au aparut in aceasta relatie apropiata au avut drept cauza sprijinul Romaniei pentru actiunile SUA in Irak, criticate de Franta si Germania pentru lipsa unui mandat din partea ONU. In 2003, presedintele Jacques Chirac a criticat fara menajamente Romania si Bulgaria, afirmand ca cele doua state "au pierdut o ocazie buna de a tacea".

Pe termen scurt, interesul Romaniei este sa determine ratificarea Tratatului de Aderare la UE in forul legislativ de la Paris. Edouard Balladur, presedintele Comisiei de politica externa din Adunarea Nationala, spune ca aceasta procedura depinde, dupa parerea lui, si de rezultatele vizitei lui Tariceanu la Paris, dar si de raportul de monitorizare al Comisiei Europene, de pe 25 octombrie, potrivit postului public de radio, citat de Rador.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.