Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, si primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, au avut un schimb de replici in cadrul unei dezbateri organizate marti, in Capitala, privind un proiect de lege al MDTR ce prevede obligatia proprietarilor de imobile de a-si reabilita fatadele degradate.

Dezbaterea organizata marti de Grupul pentru Dialog Social a avut in vedere doua proiecte ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDTR), privind amplasarea panourilor publicitate in orase (proiect de Hotarare pentru aprobarea Regulamentului cadru privind amplasarea mijloacelor de publicitate) si, respectiv, reabilitarea fatadelor (proiect de Lege privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a constructiilor), informeaza MEDIAFAX.

Referitor la cel de-al doilea, arhitectul Dan Marin a deschis dezbaterea cu o prezentare in care a criticat faptul ca proiectul de lege se refera la cladiri in general, de la un depozit la un monument istoric, si a subliniat ca reabilitarea unei fatade a unei case de la marginea Bucurestiului, din motive de siguranta, nu presupune aceleasi lucruri ca reabilitarea fatadei unei case-monument.

Elena Udrea a spus ca proiectul se refera la toate fatadele, fiind elaborat "pentru frumusetea peisajului". Dan Marin a prezentat o serie de cazuri de reabilitari facute la monumente istorice din Capitala, cu materiale ieftine, necorespunzatoare, in culori stridente, rezultatele fiind dezastruoase, in conditiile in care proprietarii nu erau obligati de lege sa initieze actiunile respective.

"Va inchipuiti ce se va intampla daca acesti oameni vor fi obligati (sa-si reabiliteze fatadele, n.r.)?", i s-a adresat el Elenei Udrea. "Nu si daca proiectul este coordonat de un arhitect, asa cum am spus noi. Orice lucrare pe care ne-ati aratat-o este avizata, are autorizatie de construire. Nu ar trebui sa se intample sa se dea un aviz, o autorizatie pe un proiect ca acela. Asta o fac primariile", a spus ministrul.

Citeste si:
Smart buildings and smart cities. Soluții moderne pentru clădiri
Smart buildings and smart...

  • Udrea cere sustinerea lui Chiliman

"De multe ori s-a demonstrat ca nu putem sa ne bazam pe felul cum se aplica legea la nivelul administratiei publice locale", a declarat, de asemenea, Udrea, adaugand ca fiecare autoritate trebuie sa se achite de atributiile sale. "Nu ne putem asuma singuri partea de reglementare si partea de punere in practica, avem nevoie si de domnul Chiliman", a mai spus Elena Udrea.

"Ati facut o afirmatie care nu e corecta, nici legal, nici din alt punct de vedere, si ma mira lucrul asta, pentru ca conduceti ministerul care candva a fost al Constructiilor si al Lucrarilor Publice. Autorizatiile de constructie sunt niste colectii de documente, emise de alte autoritati, de obicei subordonate unor ministere", a raspuns Chiliman, sustinand ca, pentru reabilitarea oricarei fatade este nevoie de avizul Ministerului Culturii. "Eu cred ca avizele se dau cu foarte multa usurinta, unele dintre ele, si ma refer la cele care vin de pe la Ministerul Culturii", a mai spus Chiliman.

Citeste si:
Fostul primar Andrei Chiliman a scapat de controlul judiciar
Fostul primar Andrei Chiliman...

  • Chiliman despre "sanctionarea amaratilor"

Totodata, primarul a apreciat ca proiectul de lege suspus dezbaterii "e o intentie foarte buna", care, insa, "se transforma de fapt intr-o lege inaplicabila". "Eu sunt convins ca in multe dintre imaginile pe care le vedeti sunt case locuite de oameni cu niste venituri extrem de mici sau sunt case care mai sunt ale Primariei Municipiului Bucuresti si care fie nu au fost restituite proprietarilor, fie sunt in litigiu... Cum sa investesti in ele? Statul n-a investit 50 de ani in ele", a subliniat Chiliman.

In opinia sa, atunci cand sunt restituite proprietarilor, casele ar trebui mai intai aduse la stadiul la care erau cand au fost confiscate de stat, care "sa le dea inapoi cu scuze, reparate insa". "Sa ma duc sa-i sanctionez inca o data pe niste amarati care si-au recuperat proprietatile dupa atatia ani: "Tu, daca in sase luni nu faci, iti fac eu si pe urma te pun sa platesti"?", a adaugat el.

Citeste si:
Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica
Elena Udrea a scăpat de...

In schimb, Udrea a precizat ca acolo unde sunt cazuri sociale, unde proprietarii au un venit mai mic decat salariul net mediu lunar, primaria se poate ocupa din fonduri proprii de reabilitare. "In cazul monumentelor istorice, nici nu putem sa le permitem celor care au o astfel de proprietate valoroasa sa nu faca nimic cu ea - sa o tina si sa o lase sa se faca praf", a spus Udrea. Ea a mai mentionat ca si in alte tari proprietarii sunt obligati sa isi intretina fatadele si ca nu toata lumea isi poate permite sa stea in orice casa doar pentru ca a mostenit-o.
Pe de alta parte, Chiliman a mentionat ca nu i se poate cere unui proprietar sa isi reabiliteze fatada in sase luni, deoarece autorizatia de construire necesara, chiar si in regim de urgenta, nu se obtine mai devreme de acest termen.

  • "Inainte de vopsirea fatadelor, este nevoie de consolidarea cladirilor"

Chiliman a facut referire si la faptul ca proiectul de lege nu vizeaza constructii expertizate tehnic si incadrate in Clasa I de risc seismic, remarcand, insa, ca multe dintre constructiile incadrate in anii '90 in Clasa a II-a de risc seismic s-ar incadra in prezent in prima categorie. Primarul a explicat pentru MEDIAFAX ca jumatate dintre imobilele vizate de proiectul de lege discutat se afla incadrate intr-o clasa seismica cu grad ridicat si ca, in prezent, exista un program gestionat de Primaria Capitalei si MDTR care are in vedere consolidarea acestor cladiri. "Inainte de a vopsi fatadele, ar trebui sa consolidam cladirile, astfel ca acest proiect a plecat de la alte premise decat ar trebui", a declarat Chiliman.
Citeste si:
ANAF a vândut una din mașinile Elenei Udrea. La ce preț a fost...
ANAF a vândut una din...

Edilul a mai remarcat ca o forma de rezolvare a problemei fatadelor este reabilitarea termica, mentionand ca MDRT are sarcina sa contribuie cu jumatate din suma necesara acestui proiect, iar anul acesta nu a contribuit cu nimic.

"Noi, anul acesta, am platit datoriile de anul trecut si dumneavoastra la sectorul 1 ati primit credit de angajament pentru anul viitor. (...) Daca nu ati da 30.000 de euro sa reabilitati un apartament, poate v-ar ajunge banii sa faceti mai multe apartamente", i-a spus, in schimb, Udrea.

In cele din urma, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului i-a invitat pe cei care au propuneri privind continutul proiectului sa le formuleze si sa le trimita la MDTR pentru a fi centralizate si discutate ulterior.

Proiectul de Lege privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a constructiilor prevede obligatia proprietarilor unor imobile degradate de a finanta lucrari exterioare, precum reparatii, tencuieli si zugraveli, fiind scutiti temporar de impozit pe cladire daca executa lucrarea in regie proprie, iar in caz contrar, fiind sanctionati cu amenda pana la 10.000 de lei sau chiar cu inchisoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.