Peste patru milioane de dolari. Aceasta este suma pe care au primit-o de la bugetul de stat doua societati de constructii hidrotehnice implicate in megascandalul iscat in jurul firmei Aqua Proiect Bucuresti, controlata de fostul ministru Aurel Constantin Ilie, dupa inundatiile din Banat, din luna aprilie. Societatile Apasco Maneciu - Prahova si Socot Targu Mures sunt vizate in sesizarea pe care Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a inaintat-o Parchetului National Anticoruptie, inca din luna mai a.c., cu privire la modul in care Administratia Nationala Apele Romane a incheiat, in perioada 2000-2004, contractele de proiectare si executie de lucrari hidrotehnice.

Chiar si asa, cele doua societati au castigat din nou licitatiile pentru mare parte din lucrarile de refacere a digurilor distruse in urma calamitatilor ce au afectat judetele Timis si Caras-Severin. Facand abstractie de dosarul in care sunt implicate cele doua firme, membrii comisiei de licitatie au considerat ca ofertele acestora sunt cele mai indreptatite, si de aceasta data, sa beneficieze de noi finantari din partea statului. SC Socot SA Targu Mures a beneficiat recent din partea Directiei Apelor Banat de cinci contracte pentru executarea unor lucrari hidrotehnice, care in momentul de fata se afla in curs de derulare in zonele sinistrate din vestul tarii. Pentru constructii de diguri si lucrari de refacere a liniei de aparare a malului drept pe raul Bega (in zona Sintesti - Margina), firma din Targu Mures a incasat 82,7 miliarde de lei, aproximativ 2,8 milioane de dolari.

Prin acelasi procedeu, si firma Apasco - Maneciu, alt actor pe scena show-ului de la PNA, care si-a umflat conturile cu ajutorul PSD, si-a primit portia de... incredere. Adica numai vreo trei contracte in valoare totala de 29,4 miliarde de lei, reprezentand aproximativ un milion de dolari.

Practic, prin generozitatea Directiei Apelor Banat, in conturile celor doua firme "s-au pompat" aproape patru milioane de dolari.

"Nu am avut cadru legal pentru a le interzice participarea la licitatie!" - este pozitia Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor condus de catre Sulfina Barbu in acest joc, ce pare sa mearga pe principiul "greseste si vei fi recompensat!".

Desi acuzate chiar de Ministerul Mediului ca poarta responsabilitatea pentru inundatiile catastrofale din Banat, digurile din aceasta zona sunt in curs de reconstructie, opt dintre lucrari fiind realizate de firmele Socot SA si Apasco SA.

Stanca Mihnea, director al Directiei Apelor Banat, declara ca "la licitatie a participat cine a vrut. A fost o comisie cu presedinte, vicepresedinte si membri, care au studiat toate ofertele. Modul in care s-au incheiat contractele in anii trecuti nu ne priveste, e o alta problema. Atata timp cat nu sunt condamnate, exista prezumtia de nevinovatie".

Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, argumenteaza neputinta institutiei pe care o conduce, justificata de "cadrul legal", lucru ce a dus la acumularea de noi fonduri, din bani publici, in conturile unor societati aflate in vizorul PNA. "Ministerul Mediului nu are inca decizia finala a Parchetului National Anticoruptie. Pana atunci (n.r. - pronuntarea sentintei), noi am considerat ca toata lumea are dreptul sa participe la licitatie. E adevarat ca banii ajung in conturile acestor societati, insa, in momentul de fata, noi derulam un contract, iar lucrarile se fac legal", spune Varga.

Pentru lucrari de constructie a digurilor, firma Socot SA a primit 67,4 miliarde lei, la care se adauga 15,3 miliarde lei pentru refacerea liniilor de aparare pe raul Bega. Pe de alta parte, societatea Apasco Maneciu a incasat 3,6 miliarde de lei pentru lucrari de constructie a barajelor, 8,2 miliarde pentru refacere diguri si alte 17,5 miliarde lei pentru lucrari de constructie a barajelor si refacerea golirii de fund la acumularile nepermanente Seca I, Seca II si Seca III din judetul Timis.

Trebuie precizat ca cele doua societati au beneficiat, in perioada 2000-2004, de sume uriase de bani din fondurile Apelor Romane, deoarece directorii acestora au avut o relatie speciala cu fostul ministru al mediului. Este arhicunoscut faptul ca intre Aurel Constantin Ilie si directorul de la Apasco Maneciu - Marin Stelian au fost si relatii de afaceri. Sotiile celor doi au regizat preluarea celui mai mare institut de proiectari hidrotehnice - Aquaproiect Bucuresti. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Mediului, prietenia acestora s-a materializat si prin construirea de catre Apasco in zona Maneciu a unei vile pentru fostul ministru.

Dar, prin incredintarea executarii de lucrari in zona Banatului, Ministerul Mediului, condus de Sulfina Barbu, continua afacerile initiate de catre fostul ministrul PSD. Se pune atunci o intrebare fireasca: De ce a mai fost nevoie de acel circ ultramediatizat cu plangeri penale impotriva celor doua firme daca acum banii sunt directionati tot in contul acestora?


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.