Atmosfera extrem de tensionata ce a dominat sedintele celor doua Camere ale Parlamentului pe parcursul zilei de luni a fost inlocuita spre miezul noptii de solemnitatea ceremoniei depunerii juramantului de catre presedintele Traian Basescu. Din cauza scandalului declansat de senatorii si deputatii care trebuiau sa-si aleaga presedintele, precum si din cauza unor pretexte procedurale invocate de catre pesedisti, ceremonia s-a consumat aproape de ora 24, cand expira mandatul lui Iliescu. Desi era programata pentru ora 21.00 si in pofida faptului ca Basescu era la Palatul Parlamentului de ceva vreme, plenul reunit a fost convocat abia dupa ce deputatii si senatorii i-au ales in fruntea forului legislativ pe Adrian Nastase si, respectiv, pe Nicolae Vacaroiu.

Ambasadorii american si englez se plimbau pe holurile Parlamentului, in asteptarea depunerii juramantului, fiind probabil mirati si exasperati de obiceiurile dambovitene practicate la cel mai inalt nivel. Intr-o sala plina pana la refuz, cei 469 de deputati si senatori si-au facut cruce si s-au rugat in grup pentru patrie, sedinta fiind deschisa de Inalt Prea Fericitul Teoctist, chemat sa binecuvanteze mandatul lui Basescu si sa tina o scurta predica spre binele neamului si al clasei politice. In stilul caracteristic, Basescu a trecut peste protocol si s-a dus la Teoctist cu care a schimbat cateva cuvinte inainte de a depune juramantul de credinta fata de tara, scena fiind urmarita cu mirare de maestrul de ceremonii, fostul sau contracandidat in cursa Cotrocenilor, Adrian Nastase, cel care statea cocotat in prezidiu in calitate de sef al Camerei Deputatilor, alaturi de Nicolae Vacaroiu, proaspat reales si el in functia de presedinte al Senatului. Sub privirile celor doi pesedisti, Basescu a indeplinit ultima formalitate pentru a intra in exercitiu ca sef al statului. In discursul sau de investire, el a promis din nou ca va fi un presedinte puternic, activ, impartial, dupa modelul american.

Votul este secret, daca vreau eu

Inainte de depunerea juramantului, aliatii si pesedistii au petrecut ore in sir razboindu-se pentru alegerea presedintelui Camerei, marul dicordiei fiind procedura de vot. Candidaturile liberalei Mona Musca si pesedistului Adrian Nastase au reusit sa incite spritele in asa masura incat nervii deputatilor au cedat, iar violentele de limbaj erau pe punctul de a degenera in agresiuni fizice, asa cum nu s-a mai intamplat in Parlamentul Romaniei de multa vreme. Aliatii au protestat vehement din cauza faptului ca, desi regulamentul prevede ca alegerea presedintelui se face prin vot secret, nu erau asigurate conditiile necesare secretizarii votului.

Pesedistii au propus ca fiecare deputat sa bifeze candidatul preferat de pe buletin in vazul colegilor, astfel incat acestia sa vada cu cine a votat. Parca desprins din lumea lui Caragiale, liderul pesedistilor, Miron Mitrea, a declarat ca "votul secret inseamna dreptul meu de a-mi arata votul cui vreau eu". Liderul grupului PRM, Lucian Bolcas, chiar a aratat buletinul catre sala de sedinta, in mod ostentativ, desi nu era nici un secret ca peremistii il sustin pe Nastase. Liberalii si democratii au parasit sala in timpul procedurii de vot, lasandu-i cale libera lui Nastase catre fotoliul de presedinte al Camerei, ca o compensatie pentru esecul din alegeri.

Aliatii si pesedistii au fortat regulamentul in lupta pentru sefia Senatului

Atmosfera calma din timpul ceremoniei de depunere a juramantului senatorilor parea a nu prevesti nimic din furtuna ce urma sa se declanseze pe parcursul urmatoarelor ore. Doar panda reciproca si ocheadele deloc prietenoase aruncate de catre unii senatori celorlalte tabere lasau sa se intrevada faptul ca senatorii se pregateau sa-si ascuta taisul verbal pe spinarea rivalilor. Totul avea sa se transforme incet-incet intr-o mascarada demna mai degraba de circul de stat decat de o institutie parlamentara. Scandalul a izbucnit in momentul in care aliatii, facand pe ingrijoratii, privind asigurarea conditiilor propice pentru desfasurarea votului secret, pentru desemnarea presedintelui Senatului, au propus ca buletinele de vot sa fie semnate de reprezentantii partidelor parlamentare si ca votul sa se desfasoare fie la o masa separata, fie intr-o camera alaturata. Jigniti, chipurile, de suspiciunile senatorilor D.A., cei de la PSD si PRM s-au opus vehement, pledand pentru dreptul fiecarui secretar de a vota dupa cum ii dicteaza constiinta si unde doreste. "Mi-e teama ca vreti sa va controlati propriii membrii de partid", a strigat liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, partizan al votului controlat, "in banca", in timp ce "bobocul" PSD Serban Nicolae considera de-a dreptul jignitor ca o asemenea suspiciune planeaza asupra Senatului Romaniei".

Luand in brate regulamentul, pe care tot ei l-au incalcat in repetate randuri, pesedistii au facut pe surzii la apelurile udemeristilor de a gasi o solutie de compromis. "La Consiliul Europei are loc o asemenea procedura de vot. Votul secret implica un drept si totodata o obligatie. Dreptul meu ca sa nu-mi vada nimeni votul si obligatia celorlalti a-mi respecta intimitatea votului", a declarat senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, aratandu-se de acord cu votul la masa, dar nu si cu semnaturile suplimentare de siguranta. Depasit de evenimente, Radu Campeanu nu intelegea unde-i clinciul: "Unde e suspiciunea? Nu inteleg. Sunt doar doua nume. Totul este foarte clar", a spus batranul liberal, agitand spre asistenta buletinul de vot, spre exasperarea colegilor de partid.

Mai nesiguri pe ei si pe sprijinul posibil al altor senatori, parlamentarii Aliantei si cei ai UDMR au parasit sala de sedinte pentru a ajunge la ceremonia juramantului lui Traian Basescu ce urma a avea loc la ora 21.00. "Daca unii vin si altii pleaca, eu consider ca trebuie sa suspendam sedinta. Ne vedem maine", a conchis Campeanu, total debusolat. Pesedistii au trecut rapid si peste acest hop, iar cei 78 de senatori ramasi au votat, nu inainte ca multi dintre ei sa treaca prin fata lui Solcanu, Cozmanca si Vadim pentru a dovedi cu buletinul ca sunt fideli liniei impuse de partid.

Duelul Basescu - Nastase continua de pe alte pozitii

La depunerea juramantului, Traian Basescu a tinut sa-i dea o replica lui Nastase, declarand ca una dintre probleme este marea diferenta dintre mediul urban si cel rural, insa precizand ca nu exista mai multe Romanii, "ci doar politicieni care impart Romania in functie de interesele partidelor lor si de puterea lor de influenta." Duelul dintre cei doi adversari a continuat prin replica lui Nastase, care i-a atras atentia presedintelui ca nu va accepta ca forul pe care il conduce sa fie o anexa a Palatului Victoria, uitand probabil ca executivul sau a tratat parlamentul cu maximum dispret, asumandu-si si rolul de putere legislativa prin sutele de ordonante de guvern. El si-a adus brusc aminte de principiul constitutional al separarii puterilor in stat, prilej pentru Basescu sa puncteze si sa-i ceara sa-si dea demisia din functia de premier pentru ca se afla in stare de incompatibilitate, fiind deopotriva sef al executivului si al Camerei Deputatilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.