Animal, golani, arogant, prostanac, ciocoi, capitalisti de cumetrie, lichea, tilhari, oportunisti, corupti. Iliescu i-a botezat de-a lungul ultimilor 15 ani pe toti cei care au indraznit sa-l infrunte.

Ion Iliescu, cel mai influent politician de dupa Revolutie, si-a marcat cariera politica prin reactii nervoase, fix la antipodul diplomatiei. Si-a plesnit adversarii cu etichete care doar ca nu au ajuns in buletin. Faima de botezator si-a cistigat-o din momentul in care i-a insemnat pe colegii de gasca, pe oamenii sai. "Intr-un fel, toti sint oamenii mei si am un fel de raspundere fata de felul in care au mers lucrurile in partid", isi explica la un moment dat Iliescu atitudinea pasionala fata de evolutia PSD.

Ciocoii capitalismului de cumetrie

Nemultumirea lui Iliescu fata de propriul sau partid a izbucnit la sfirsitul lui 2002, cind a calificat fuziunea dintre relatiile economice si cele de rudenie drept "capitalism de cumetrie". Formula a fost preluata rapid de adversarii politici, tot asa cum a fost preluata sintagma "comportament de ciocoi", pe care i-a aplicat-o fostului primar de Bacau, Dumitru Sechelariu. "Acesta este un comportament de ciocoi, de geambasi detestabili", a caracterizat Iliescu modul in care Sechelariu si-a sarbatorit ziua de nastere chemind in piata tot orasul.

De la "arogant" la "prostanac"

Pe vremea cind Adrian Nastase era premier, nu era complicat pentru nimeni sa-i sesizeze aroganta. Dar pina cind eticheta nu a fost lipita de Ion Iliescu, aroganta lui Nastase nu avea certificat de garantie, pentru ca erau doar niste rautati spuse de adversarii politici. Si acum "arogantul" se straduieste sa-si dezlipeasca insemnul. Nu doar Nastase, ci intreg partidul trage din greu de calificativele pe care i le-a aplicat Iliescu. Cu cit se apropia mai tare momentul revenirii sale in partid, cu atit era mai suparat pe PSD. Pierderea alegerilor locale din 2004 l-a adus in situatia de a-i chema pe liderii partidului la Cotroceni, pentru a le trage un perdaf. Iliescu nu i-a scos din "ciocoi", "aroganti", "nesatui" si "hoti", pe motiv ca au "distrus partidul" si s-au "indepartat de oameni". Dupa alegerile generale, revenirea lui Iliescu in fruntea PSD a fost intimpinata cu reticenta. Infuriat pe opozanti, fostul presedinte a spus despre Geoana, dar in absenta acestuia, ca "a fost cam prostanac". Ulterior, Iliescu si-a explicat iesirea ca fiind una "parinteasca".

Congresul "tilharilor"

Asa cum Geoana nu s-a impacat cu eticheta si se agita sa o dezlipeasca, nici Iliescu nu s-a impacat cu rezultatele Congresului PSD din aprilie. El inca mai crede ca atunci s-a petrecut o coalizare a grupurilor de putere impotriva sa. Recent, la o sedinta a grupului PSD din Senat, Iliescu le-a reprosat celor care l-au invins la Congres ca "in tilharie au stiut sa fie solidari, dar sa apere partidul, nu". De aceasta data, el a motivat expresia ca fiind o "metafora".

A debutat cu "Golanii"

Prima data a stupefiat opinia publica prin viziunea sa radicalista despre manifestatiile din Piata Universitatii. Concentrarea maxima de adversari politici pe metru patrat din centrul Capitalei l-a facut pe Iliescu sa-i numeasca scurt: golani.

A urmat o altercatie cu jurnalisti. De aici s-a nascut expresia "mai, animalule", cu care i s-a adresat lui Radu Mazare, la acea vreme jurnalist, acum primar al Constantei si sef al PSD Constanta. Iliescu nu s-a acomodat niciodata cu prezenta lui Mazare in partid. Imediat dupa revenirea sa in PSD, Iliescu a izbucnit catre Miron Mitrea, reprosindu-i problemele de imagine pe care le creeaza "clanul Mazare la Constanta". Nici cu aducerea si "cocotarea" lui Cozmin Gusa in fruntea PSD nu s-a impacat. Iar cind a prins ocazia, l-a trimis la o categorie disponibila: "Gusa e o lichea", a afirmat Iliescu in vara lui 2004, cind fostul secretar general al PSD stringea semnaturi pentru o lege antinomenclatura.

"Batrin si comunist"

Iliescu insusi a fost tinta unor etichete. Pe nici una nu a primit-o insa din interiorul partidului. Adversarii politici l-au numit "cirpa kaghebista", "criptocomunist", "bolsevic", "batrinul comunist", toate etichetele fiind inspirate de descendenta sa din PCR si fostul regim Ceausescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.