Senatorii Puterii si cei ai Opozitiei s-au inteles ieri, dupa o sedinta de aproape patru ore, cu reprize de urlete si tipete, sa organizeze in perioada 29-31 august o sesiune extraordinara a acestei Camere.

Sedinta de ieri s-a consumat in stilul celor cu care alesii au obisnuit publicul, cu senatori care nu stiau de ce au venit la sedinta Biroului Permanent, care au incurcat ordinea de zi, si cu disimulari ale unor orgolii ranite de impolitetea colegilor de la putere. Inainte de a accepta sa se supuna la vot convocarea sesiunii extraordinare a Senatului, presedintele acestei Camere, Nicolae Vacaroiu, a vrut mortis sa i se repare orgoliul mototolit, dupa ce, in urma cu doua zile, i-a acuzat pe senatorii Coalitiei de guvernare ca "il someaza" sa organizeze sesiunea.

Sase senatori ai Coalitiei i-au cerut in urma cu doua zile lui Vacaroiu sa "ia act" de convocarea Biroului Permanent, care sa ia si el act de convocarea unei sesiuni extraordinare. In cele din urma, desi s-a aratat nemultumit de "impolitetea" colegilor de la Putere, Vacaroiu a acceptat ca Biroul Permanent sa se intalneasca ieri. Dar de aici, pana la convocarea sesiunii extraordinare, o intreaga telenovela. Reamintim ca miza convocarii sesiunii extraordinare este, de fapt, intentia puterii de schimbare a Regulamentului Senatului si a presedintelui acestei Camere, Nicolae Vacaroiu.

Exprimare "nereusita"

Senatorii PSD si cei ai PRM, coalizati in acest moment de grea incercare pentru protejatii lor, Nastase si Vacaroiu, si-au pornit pledoaria impotriva organizarii sesiunii extraordinare de la Adam si Eva, aratand ca scrisoarea semnata de sase senatori ai puterii, membri ai Biroului Permanent, prin care presedintele Senatului este "rugat sa ia act de convocarea unei sesiuni extraordinare", contravine Constitutiei. In fapt, acestia aveau un argument, intrucat articolul 66 al Constitutiei arata ca presedintele Senatului este cel care convoaca sesiunea extraordinara. Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a admis si el ca formularea din scrisoarea semnata de Radu Berceanu, Teodor Melescanu, George Sabin Cutas, Paula Ivanescu, Valentin Zoltan Puskas si Nicolae Vlad Popa este de-a dreptul "nereusita".

In acelasi timp, Nicolae Vlad Popa a venit si cu contraargumentul, pentru a taia Opozitiei entuziasmul: daca cei sase ar fi putut sa convoace singuri sesiunea extraordinara, nu s-ar fi adresat Biroului Permanent. In favoarea ideii organizarii sesiunii extraordinare, senatorul PNL a venit cu argumentul ca, daca s-ar organiza sesiune extraordinara si s-ar vota noul Regulament, sesiunea ordinara ar putea incepe pe fondul unui Regulament actualizat. In cele din urma, Nicolae Vacaroiu a declarat, la sfarsitul sedintei, ca a acceptat organizarea sesiunii extraordinare doar dupa ce cei sase semnatari ai scrisorii au reformulat solicitarea, inlocuind astfel formularea "sa ia act", cu una mai politicoasa.

Iesiri nervoase si formulari patetice

Aliatul de conjunctura al PSD, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, a sesizat ca exista riscul intrarii intr-o "criza parlamentara grava" din cauza incercarii senatorilor puterii "de a incalca Constitutia". Totodata, senatorul PRM a vorbit si el despre posibilitatea ca parlamentarii partidului sau sa nu mai participe la lucrarile celor doua Camere. "Mi-e teama ca ei se indreapta spre un Parlament aproape gol pentru ca, daca se merge in felul acesta, sa nu conteze nici pe participarea noastra", a adaugat liderul PRM. Vadim Tudor le-a recomandat liberalilor "sa nu cada in capcana presedintelui Traian Basescu, care doreste, prin schimbarea presedintilor celor doua Camere, sa controleze mult mai usor Parlamentul".

In replica, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a sustinut ca reprezentantii opozitiei au incercat sa tergiverseze cererea de convocare a sesiunii extraordinare. Cat priveste conflictele consumate in spatele usilor inchise, liberalul Nicolae Vlad Popa a sustinut ca in sedinta Biroului Permanent, in care reprezentantii puterii nu au dorit sa incalce drepturile opozitiei, ci doar ca puterea sa fie lasata sa conduca, a existat un ton patetic. Senatorul liberal a afirmat ca sedinta a fost intrerupta pentru o pauza de jumatate de ora din cauza "unor iesiri nervoase ale lui Antonie Iorgovan". "Antonie Iorgovan a anuntat ca va inainta unele plangeri penale, dar nu stie despre ce poate fi vorba", a mai spus Nicolae Vlad Popa.

In alta ordine de idei, alesii s-au luat la harta si pe subiectul aducerii sau nu de amendamente la raportul deja finalizat din sesiunea trecuta al comisiei de modificare a Regulamentului Senatului. In timp ce Nicolae Vacaroiu a sustinut ca in 22 iunie membrii Biroului Permanent au convenit ca toti senatorii sa formuleze amendamente la proiectul de Regulament pana la 31 august, senatorii Coalitiei de guvernare au aratat ca raportul a fost deja finalizat de Comisie, singurul lucru care mai ramane de facut fiind doar votarea lui in plen.

Nervi intinsi la Camera Deputatilor

Tot ieri, Comisia pentru Regulament din Camera Deputatilor s-a intrunit pentru a dezbate cele aproape 150 de amendamente restante, astfel incat raportul sa fie gata pana la inceperea sesiunii extraordinare. Decizia convocarii Comisiei cu trei zile mai devreme a fost luata in urma unei solicitari a cinci deputati ai Puterii catre Biroul Permanent. Aceasta solicitare a atras si la Camera Deputatilor un sir de proteste ale reprezentantilor PSD, avand in vedere faptul ca miza pe care o urmareste este, ca si la Senat, schimbarea presedintelui acestei Camere. Reprezentantii Opozitiei si ai Puterii s-au inteles doar pe subiectul schimbarii salii de sedinte, intrucat in cea in care s-au instalat initial se sufocau. In rest, Puterea a dorit sa instituie regula ca in conditiile in care raportul de forte dintre Putere si Opozitie se modifica, presedintele Camerei sa poata fi schimbat. Alesii PSD si PRM au sarit ca arsi si au proclamat ilegalitatea unui astfel de amendament.

Marko schimba placa

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului "ar intari coalitia de guvernare". Marko Bela a aratat ca, dupa remanierea Guvernului, este nevoie si de schimbarea presedintilor Camerelor, astfel incat sa se poata intari coalitia majoritara. "Sper foarte mult ca prin schimbarea presedintilor Camerelor sa se poata intari coalitia noastra. Am vorbit prea mult despre asta, dar, la urma urmei, nu poti pretinde opozitiei, fie chiar si presedintilor Camerelor, sa fie de acord cu initiativele majoritatii de guvernare. Ar fi bizar. Este bine daca si presedintii sprijina, prin program, apartenenta, convingeri, demersurile coalitiei", a spus Marko Bela.

In replica la afirmatiile liderului UDMR, presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, nu i-a ramas decat sa spre ca Uniunea nu se va abate de la Constitutie in cazul votului pentru schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului. "Sunt absolut convins ca ceea ce se va intampla in perioada urmatoare va avea in vedere o imbunatatire a Regulamentelor (celor doua camere ale Parlamentului - n.r.) si nu eventuale reglari de conturi personale. UDMR sigur nu va contribui la asa ceva", a adaugat Nastase.

PSD are pregatite solutii de avarie

PSD se gandeste sa declanseze greva parlamentara si sa-si retraga reprezentantii din administratia publica locala, in cazul in care coalitia de guvernare va insista pe ideea schimbarii presedintilor celor doua camere ale Parlamentului. Deputatul PSD Adrian Severin a aratat insa ieri ca acestea sunt solutiile extreme pe care pesedistii le clocesc, in cazul in care celelalte actiuni de "riposta" politica ale PSD vor esua. "Aceasta ar fi, intr-adevar, o solutie finala, neconventionala, pentru ca la forta se raspunde cu forta. Daca vom fi calcati in picioare ca urmare a unei dictaturi a majoritatii, atunci ii vom lasa singuri sa guverneze. Este insa o solutie radicala, cu costuri politice importante", a spus Severin.

Pana la aceste gesturi, PSD va incerca, in prima faza, dialogul politic, ineficient cel mai probabil, si apoi solutia juridica, prin prietenii de la Curtea Constitutionala. Pe de alta parte, nici Partidul Socialistilor Europeni si Internationala Socialista nu vor fi straini de acest subiect, pentru ca PSD ii va informa. Potrivit lui Severin, se va actiona in plan extern pentru crearea unui cadru al "solidaritatii transfrontaliere", astfel incat Constitutia Romaniei sa fie respectata de majoritatea guvernamentala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.