Sociologul Sebastian Lazaroiu nu mai crede in sansele cabinetului Tariceanu de a recastiga increderea populatiei. PD ar capitaliza insa simpatie daca ar iesi de la guvernare.

Raporturile cu premierul si din interiorul coalitiei
In mod sigur declaratiile lui Traian Basescu vor tensiona si mai mult relatiile dintre cei doi, dar si cele dintre institutia prezidentiala si guvern. Pe viitor unii vor incerca sa intervina asupra celorlalti, situatie altfel veche in Romania, care dureaza de 15 ani. Este totusi prima oara cand un presedinte vorbeste despre probleme care nu sunt specifice cabinetului Tariceanu, despre influentele economice asupra deciziei politice pe care presa le-a relatat, dar au mai multa greutate cand vin din gura presedintelui.

Relatiile din coalitie s-au deteriorat inca de la anuntul premierului privind intentia sa de a demisiona. Atunci Partidul Conservator si UDMR au avut o pozitie transanta impotriva anticipatelor. Pare din ce in ce mai clar ca actualul guvern nu are o sustinere politica solida. Intre PNL si PD lupta nu este deocamdata chiar atat de mare. Daca insa PD se aliniaza pozitiei presedintelui, vom avea un conflict deschis.

Strategia lui Tariceanu

Strategia premierului este de minimalizare a declaratiilor presedintelui. Este constient ca ar putea sa adanceasca tensiunile si sa declanseze o criza de proportii. Spunand ca stie despre anumite lucruri sesizate de presedinte, dar ca probleme nu sunt serioase arunca mingea din nou in terenul lui Traian Basescu, care se vede obligat sa ceara desecretizarea rapoartelor SRI.

Iesirea PD de la guvernare

PD s-ar putea sa nu aiba o alta varianta decat iesirea de la guvernare. PNL este un partid care nu mai putea sta in opozitie. Sunt sigur ca, daca Traian Basescu nu ar fi castigat alegerile prezidentiale, PNL ar fi intrat la guvernare cu PSD. PD este construit mai mult ca un partid de opozitie, cu oameni tineri, plini de energie, fara experienta guvernarii, care pot creste in opozitie. Se pune astfel in evidenta discrepanta intre PNL si PD.

PNL este un partid ai carui lideri locali au fost ajutati in afaceri in ultimii patru ani de guvernarea PSD. PNL si PSD sunt legate de interese de tip economic, iar PD este afara din aceasta ecuatie. Este viabil un calcul in care PD iese de la guvernare si creeaza o forta puternica de centru dreapta, poate si cu oameni din PNL, care sa capitalizeze opozitia la urmatoarele alegeri. Daca PD intra in opozitie pe termen scurt pierde, dar pe termen lung castiga atat PD, cat si Basescu.

Interesul PSD

Nu stiu cat de interesat este PSD sa-si asume acum o raspundere a guvernarii. Isi doreste sa revina la putere din opozitie. Si PSD este destul de impartit: probabil ca exista o grupare care ar fi de acord cu sustinerea unui guvern minoritar liberal, acea parte care are interese economice, si o alta mai putin interesata de aceste avantaje, mai putin vulnerabila.

Mai sunt posibile anticipatele?

Alegerile anticipate ar putea sa clarifice actuala majoritate, dar sunt greu de declansat fara consensul coalitiei, macar al Aliantei. Nu stim daca nu cumva anticipatele vor incurca si mai tare. Disputele din ultima vreme au uzat imaginea premierului, a Aliantei, chiar si a presedintelui. O formula cu un alt premier este acceptata mai degraba in afara PNL, de PD.

Izolarea presedintelui

Presedintele este relativ izolat. Exista o parte din media si societatea civila in acord cu principiile enuntate de el si cu anticipatele, dar este usor izolat de clasa politica, unde PD ramane singurul sprijin. Nu cred ca opinia publica se va coaliza acum in jurul lui Basescu pentru a determina un curent care sa duca la caderea cabinetului.

Dupa patru ani insa, daca PD intra in opozitie, este posibil sa aiba beneficii. Scenariul de asteptare intra insa in contradictie cu termenul de integrare in Uniunea Europeana. Daca sistemul clientelar, generator de coruptie, se grupeaza in jurul unei coalitii PNL-PSD, atunci integrarea este amanata, iar termenul de 2007 este un obiectiv important si pentru presedinte.

Guvernare ratata

Da, lucrurile merg in aceasta directie. Increderea populatiei in actualul cabinet a scazut dramatic de la inceputul anului. Dupa optimismul initial, capitalul de incredere s-a epuizat in sapte-opt luni si cred ca o relansare a acestui guvern va fi foarte, foarte dificila.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.