Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat ieri, cu majoritate de voturi, aviz pozitiv pentru revocarea din functie a cinci procurori cu functii de conducere din lista celor opt pe care ministrul justitiei, Monica Macovei, a inaintat-o CSM. In cazul Parchetului National Anticoruptie, CSM a admis propunerile de revocare pentru procurorul general adjunct Adrian Horia Miclescu, precum si pentru procurorii generali sefi de sectie Ion Panaitescu (Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari) si Vasile Draghici (Sectia de combatere a coruptiei).

De la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost avizata revocarea procurorului-sef de sectie Gheorghe Muscalu (Directia de Combatere a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) si a adjunctului acestuia, Gratiana Petronela Daniela Isac. In celelalte trei cazuri, cererea de revocare din functie facuta de ministrul justitiei nu-si mai avea obiect. Aceasta deoarece Ioan Amarie - procurorul general de la PNA, Gheorghe Suhan - procuror general adjunct la PNA, si Alexandru Chiciu - seful Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie de la PNA au facut solicitare la CSM de eliberare din functie inainte ca Monica Macovei sa ceara revocarea lor.

Ioan Amarie si Gheorghe Suhan au cerut pensionarea, iar Alexandru Chiciu a demisionat. Plenul CSM a acceptat, cu unanimitate de voturi, cererile de pensionare, iar in cazul Chiciu, Sectia pentru procurori a CSM a decis sa trimita presedintelui Traian Basescu cererea de eliberare din functia de procuror-sef a acestuia, solicitarea urmand noile prevederi legale.

Consiliul Superior al Magistraturii si-a inceput ieri sedinta in plen pentru a lua in discutie, mai intai, cererile de pensionare ale sefilor de la PNA, Ioan Amarie si Gheroghe Suhan, pe care le-a si avizat favorabil. Mai apoi, a avizat favorabil si cererea de demisie din functie a lui Alexandru Chiciu. Dupa aceea, au urmat sedintele pe cele doua sectii ale CSM, judecatori si procurori, la care a participat si ministrul justitiei, Monica Macovei.

Ministrul a precizat ca a cerut decapitarea intregii conduceri a PNA si a DIICOT pe motiv ca sefii acestor doua institutii au dovedit ca au cheltuit ineficient bugetul si resursele umane. "In Italia si in Spania, de coruptie se ocupa 12-15 procurori. La noi, la PNA sunt 109 procurori, 170 de politisti judiciari si 40 de specialisti care nu si-au dovedit eficienta. Nu au stiut sau nu au vrut sa foloseasca eficient resursele de care au dispus". Despre conducerea la varf a PNA, Monica Macovei a spus ca "nu a tinut oamenii in mana, nu i-a organizat, nu a comunicat destul, prin urmare, intre procurori exista o atmosfera foarte proasta".

In opinia ministrului, un procuror anticoruptie trebuie sa se sesizeze singur, nu sa astepte de la altii informatii: "Sa mearga pe strada, sa vada o vila, sa afle ca este a unui functionar public si sa-si puna intrebarea de unde a avut bani. Si apoi sa cerceteze". Ceea ce nu s-a intamplat pana acum, procurorii ocupandu-se mai mult de plevusti, decat de marile acte de coruptie, motiv pentru care Romania a fost obligata sa accepte o clauza de amanare cu un an a integrarii in Uniunea Europeana.

Pestii mari au fost scapati printre degete de procurorii anticoruptie

Conducerea PNA a fost revocata fiindca nu a fost in stare sa prinda "pestii mari" ai coruptiei autohtone, dupa o expresie folosita anul trecut de Gunter Verheugen, comisarul european pentru extindere. Coruptia la nivel inalt ii cuprinde, potrivit definitiilor date de europeni, pe demnitarii care se folosesc de functiile lor in folosul lor sau al protejatilor acestora. PNA a fost infiintat tocmai pentru a se ocupa de marea coruptie, dar Parchetul National Anticoruptie si-a ratat pana acum misiunea, desi dispune de peste 100 de procurori si de fonduri foarte mari.

PNA nu numai ca nu a prins pestii mari, dar, in plus, i-a protejat pe fata pe demnitarii fostei guvernari, intre ei chiar pe Adrian Nastase, pe care anul trecut l-a aparat chiar Ion Amarie, depasindu-si cu mult atributiile, astfel PNA a inchis dosarul privind modul de achizitionare a terenului Zambaccian, de 700 metri patrati, de catre premierul Adrian Nastase, procurorii stabilind ca tranzactia a fost legala, asa cum a declarat atunci Ioan Amarie. "Practic, era o groapa de gunoi", spunea atunci Amarie.

Procurorul general a adaugat ca pretul oferit de Nastase a fost unul "serios, ba chiar mai mare decat valoarea terenului". De fapt, terenul cu pricina, situat pe langa Televiziunea Romana, a fost vandut si revandut la preturi derizorii, ajungand in final, in 1998, la Cabinetul Individual de Avocatura "Adrian Nastase". Cabinetul a fost reprezentat in fata notarului chiar de Adrian Nastase, cel care avea sa devina premierul Romaniei. Suma platita a fost de 100 milioane de lei, la vremea respectiva reprezentand 11.250 de dolari.

Asta inseamna 16 dolari metrul patrat, in conditiile in care in 1998 pretul cu care se vindea metrul patrat de teren in zona Zambaccian era cuprins intre 350 si 400 de dolari. Printre cazurile cercetate de procurorul general adjunct Gheorghe Suhan se numara controversatul dosar "Flota". PNA l-a trimis in judecata, anul trecut, pe actualul presedinte Traian Basescu, alaturi de alte 79 de persoane, pentru abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, bancruta frauduloasa, spalare de bani, inselaciune, delapidare.

Opt luni mai tarziu, instanta suprema a decis retrimiterea dosarului "Flota" la PNA, pentru completarea unor documente de procedura. Numele lui Chiciu a fost legat mereu de cazul "Armagedon", in care a fost vizat Mugur Ciuvica (fostul sef de cabinet al lui Emil Constantinescu). In ceea ce-i priveste pe cei doi sefi ai Directiei de Investigatii a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Gheorghe Muscalu si Gratiana Petronela Daniela Isac - exista un raport al CSM care recunoaste ca activitatea Directiei se desfasoara la capacitate redusa. In ultimele luni, inspectorii CSM au constat deficiente grave in modul in care procurorii coordonati de Gheorghe Muscalu au desfasurat anchetele in dosarele Petromidia si "Ion Alexandru Tiriac".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.