Salariile ar putea creste cu 20, 16,12, 8, 4 sau 1%, majorarea cea mai mare, la cele pana in 800 lei.

Salariile bugetarilor ar putea creste in 2011 cu procente de 20, 16, 12, 8, 4 sau 1, in functie de nivelul acestora, cele pana in 800 de lei beneficiind de cea mai mare majorare, potrivit proeictului legii cadru a salarizarii bugetarilor, pus marti in dezbatere publica, scrie MEDIAFAX.

Cu 20 la suta ar urma sa creasca salariile cuprinse intre 600 si 800 de lei, un procent de 16 la suta va fi aplicat pentru cele cuprinse intre 801 si 1.000 de lei, iar pentru cele intre 1.001 si 1.500 de lei, majorarea va fi de 12 la suta, potrivit proiectului de Lege privind aplicarea in anul 2011 a Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Si cei care primesc salarii intre 1.501 si 2.000 de lei vor beneficia, conform proiectului de lege, de majorari de opt la suta, la cei cu salarii intre 2.001 si 2.500 de lei cresterile vor fi de patru procente, iar bugetarii cu salarii de peste 2.501 vor avea majorari de unu la suta.

Potrivit proiectului de lege, aflat in dezbatere publica pana pe 3 septembrie, salariile de baza, indemnizatiile lunare de incadrare si soldele functiilor de baza/salariile functiilor de baza avute la data de 31 decembrie 2010 sunt cele din luna iunie 2010, diminuate cu 25 la suta. Reprezentantii Executivului au prezentat sindicatelor, luni, doua proiecte privind salarizarea in sistemul bugetar, care prevad pentru anul 2011 majorarea salariilor cu procente cuprinse intre 1 si 20.


Presedintele CNSRL Fratia, Marius Petcu, a declarat la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii ca reprezentantii Guvernului au prezentat un proiect de lege al salarizarii pentru anul 2011 si un proiect de lege cadru care "este o prelungire a Legii 330/2009". Liderul CNSRL Fratia a precizat ca in legea-cadru nu mai sunt prevazute salarii de merit, al treisprezecelea salariu sau prime de vacanta, iar legea salarizarii pentru 2011 propune variante de majorare a salariilor cu proportii cuprinse intre 1 si 20 la suta.
Citeste si:
Măsurile de prevenire și combatere a pandemiei, condițiile de muncă...
Măsurile de prevenire și...

Potrivit lui Petcu, bugetarii care au venituri cuprinse intre 600 si 800 de lei ar putea beneficia de majorari salariale cu 20 la suta, iar pentru cei care au venituri de peste 2.500 de lei majorarea propusa este de 1 la suta. Petcu a mai spus ca in cadrul discutiilor s-au luat in calcul doua variante de majorare a salariilor, una care vizeaza cresteri mai mari pentru salariile mai mici si o comprimare a grilei de salarizare, iar cea de a doua care prevede majorari mai importante pentru toti bugetarii.

"Miscarea sindicala incearca sa creasca salariile mici, dar organizatiile sindicale au si membri cu salarii medii si mari", a explicat Petcu, precizand ca va inainta spre analiza cele doua variante colegilor din confederatie.

Vicepresedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat ca legea privind salarizarea din 2011 prin care sunt propuse majorarile salariale se va aplica salariilor existente la 1 iulie 2010, care au fost reduse cu 25 la suta.

Citeste si:
Cum vor recupera bugetarii ziua liberă de 2 decembrie
Cum vor recupera bugetarii...

Apostoiu a mai spus ca in 2012 Executivul va elabora o noua lege speciala prin care sa stabileasca nivelul de cresteri salariale, care va fi stabilita in functie de ce se intampla in economie.

Vicepresedintele "Cartel Alfa" a precizat ca in acest moment ar opta mai degraba pentru o majorare mai importanta a salariului minim pentru ca acesta este legat si de sectorul privat.

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a precizat ca legea-cadru propusa de Guvern va fixa ierarhiiile in sistemul bugetar, dar e greu de stabilit cand vor fi atinse obiectivele propuse, pentru ca acest lucru depinde de cum evolueaza economia. Sindicalistii au precizat ca vor avea o noua runda de discutie privind legile salarizarii saptamana viitoare.

Discutii pe tema salariului minim si a legii salarizarii unitare au avut loc si vineri la Palatul Victoria.

Citeste si:
Milioane de români vor avea salarii mai mari de la 1 septembrie
Milioane de români vor avea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.