Mai multi politicieni, jurnalisti si artisti, printre care Carmen Moldovan, Lavinia Sandru, Sorin Rosca Stanescu, Victor Ciutacu, Corina Dragotescu, Valentin Nicolau si Florin Chilian, au format Grupul pentru Apararea Presei, mentionand ca reactioneaza la pozitionarea sefului statului fata de media.

"Modul in care presedintele Traian Basescu se raporteaza la unul dintre pilonii de baza ai democratiei ne-a determinat pe noi - Carmen Moldovan, Sorin Rosca Stanescu, Victor Ciutacu, Corina Dragotescu, Valentin Nicolau, Florin Chilian, Lavinia Sandru - sa declansam la nivelul societatii romanesti o ampla campanie pentru apararea si respectarea acelor drepturi, libertati si principii pe care se fundamenteaza orice societate care se doreste a fi democratica. In acest sens, am decis sa formam un Grup de Initiativa pentru Apararea Drepturilor si Libertatilor Presei", se precizeaza intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX de catre deputatul PSD Carmen Moldovan.

Potrivit sursei citate, obiectivul acestei campanii consta in eliminarea din Strategia Nationala de Aparare a prevederilor care fac referire la mass-media, cei care au constituit Grupul de initiativa considerand ca presa nu are ce sa caute in atentia CSAT si nu-si are locul intr-un document de importanta Strategiei Nationale de Aparare.

In comunicat se mai arata ca, pentru sustinerea demersului lor, cei care au constituit Grupul de initiativa doresc sa faca un apel catre toti aceia care considera libertatea de exprimare si accesul liber la informatie drepturi castigate in decembrie 1989.

"Ne adresam reprezentantilor mediului academic, ne adresam societatii civile, ne adresam oamenilor de afaceri, ne adresam oamenilor de cultura, artistilor, ne adresam Bisericii, ne adresam tuturor jurnalistilor si analistilor, indiferent de specialitatea lor, pentru a adera la acest proiect care inseamna, in esenta, apararea democratiei. Ne vom adresa, de asemenea, organismelor de media internationale pentru a trage un semnal de alarma in legatura cu felul in care se intelege respectarea drepturilor si libertatilor cetateanului in Romania", se precizeaza in comunicatul citat.

Citeste si:
Bogdan de la Ploiești a aflat din presă că Theo Rose este...
Bogdan de la Ploiești a aflat...

Potrivit sursei citate, pe 23 iunie 2010 "democratia romaneasca a primit o lovitura extrem de periculoasa chiar din partea celui care a jurat sa o protejeze, presedintele Romaniei, Traian Basescu", prin faptul ca seful statului a decis mentionarea institutiilor mass-media in Strategia Nationala de Aparare, la capitolul privind vulnerabilitatile de securitate.

Campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilitati in Strategia de Aparare discutata recent in CSAT.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.