Atat PSD, cat si PNL, par increzatoare in capacitatea lor de a prelua responsabilitatea guvernarii, sustinand ca detin planul miraculos pentru scoaterea Romaniei din criza.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, miercuri, ca daca opozitia isi va uni fortele, "nu numai retoric", in toamna acestui an Cabinetul Boc ar putea fi demis printr-o motiune de cenzura, viitorul Guvern putand fi dat de PNL si PSD, "cu sau fara voia presedintelui" Traian Basescu, transmite MEDIAFAX.

"Momentul de inflexiune va fi in toamna acestui an sau la inceputul anului viitor si sunt absolut convins ca, daca opozitia isi va uni, nu numai retoric, ci si in termeni temeinici fortele, vom putea aduna suficiente voturi in Parlament pentru ca o motiune sa treaca", a declarat Mircea Geoana. [Geoana: PSD trebuie sa-si asume urgent guvernarea]

El a apreciat ca spre finalul acestui an ar putea avea loc "miscari spectaculoase" pe scena politica romaneasca.

Intrebat ce sanse ar avea PNL si PSD sa formeze un guvern in conditiile in care presedintele Traian Basescu ar trebui sa nominalizeze premierul, Mircea Geoana a raspuns: "In primul rand, o majoritate care sa poata sa functioneze. A mai fost o astfel de majoritate, dar poate atunci au fost conditii poate prea apropiate de alegerile prezidentiale. Eu cred ca, in acest moment, pe lipsa de credibilitate pe care actuala conducere a Romaniei o are, pe fondul acestor sondaje catastrofale pe care le inregistreaza si presedintele, si PDL, aparitia unei noi majoritati va duce la formarea unui guvern al acelei majoritati, cu sau fara voia presedintelui".

  • Neintelegeri intre PSD si PNL

Cu toate ca optimismul lui Mircea Geoana este evident, ar putea fi totusi naiv, tinand cont ca presedintii celor doua formatiuni, Victor Ponta si Crin Antonescu, se lovesc reciproc cu acuzatii de presa de cateva saptamani bune.

De asemenea, acestia au negat in nenumarate randuri, in special Victor Ponta, ca PSD si PNL ar putea forma un guvern impreuna, avand ideologii total opuse, cel putin teoretic.

In ciuda divergentelor, PNL a promis sprijin pentru daramarea Guvernului Boc, insa dupa aceea nimic nu e sigur in ceea ce priveste guvernarea Romaniei.

  • Basescu nu le da nicio sansa

Traian Basescu a declarat ca, "prin declaratii si incompetenta", PSD si PNL confirma ca nu sunt pregatite sa vina la guvernare, ambele partide dovedindu-se "vesele cand au putut da la toata lumea sa cumpere voturi, fara sa se uite la productivitate sau la dezvoltare".

"Nu as avea nicio ezitare daca PSD si PNL vin cu un program de consolidare a reformelor structurale sa desemnez un prim-ministru care sa le aduca la guvernare. Nu as avea nicio ezitare, dar, cel putin la momentul de fata, prin declaratii si incompetenta, imi confirma ca nu sunt pregatite sa vina la guvernare in vreme de criza. Ambele partide s-au dovedit extrem de vesele la guvernare pe crestere economica, cand au putut da la toata lumea sa cumpere voturi, fara sa se uite la productivitate, fara sa se uite la dezvoltare, ci numai la cumparat de voturi cu bani publici", a declarat Traian Basescu.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

El a admis ca actualul guvern "se misca greu", dar a adaugat ca, in situatia in care cele doua partide de opozitie ar ajunge la guvernare, "lumea s-ar opri". [Guvernul Boc, cea mai buna solutie?]

"Eu spun un lucru: maine as chema PNL si PSD la guvernare, dar daca PDL se misca greu in sensul reformarii Romaniei, a institutiilor statului, a ameliorarii, a aplatizarii deficitelor structurale pe care le avem, imaginati-va cum ar fi PSD si PNL, care le-au creat de altfel. Practic, cu ei lumea s-ar opri, adica cu declaratii iresponsabile - «Fondul (FMI - n.r.) sa plece». Ce te faci sa ai asemenea politicieni la guvernare? Nu poti. Deocamdata, singura solutie politica minim credibila care poate sa impinga reformele structurale de care Romania are nevoie pentru a redeveni credibila este aceasta alianta", a mai spus seful statului.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.