Guvernul estimeaza ca va economisi anual 4,5 milioane de euro prin reducerea numarului de secretari de stat la minimum doi pentru fiecare minister, cu exceptia ministerelor Internelor, Finantelor si Afacerilor Externe si prin reducerea numarului de subprefecti, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei de miercuri a Executivului, ca pentru un secretar de stat se cheltuie anual de la buget 110.000 de euro, suma ce incluse salariul secretarului de stat, salariile angajatilor din cabinetul acestuia, cheltuielile cu combustibilul, deplasarile si cheltuielile adiacente. Pentru un subprefect, statul cheltuie anual 77.000 de euro, iar pentru un subsecretar de stat - 33.000 de euro.

Prin plecarea, potrivit deciziei Guvernului, a 18 secretari si subsecretari de stat, se realizeaza economii de aproximativ doua milioane de euro pe an, iar pana la sfarsitul anului 2010 - de aproximativ 800.00 de euro, a precizat Ioana Muntean.

Prin plecarea a 35 de subprefecti se realizeaza economii de peste 2,5 milioane de euro pe an, iar pana la sfarsitul anului 2010 - de peste un milion de euro, a spus Muntean. Astfel, in toate cele 41 de judete va ramane cate un singur subprefect (in loc de doi), iar in Capitala doi (in loc de trei).

In urma restructurarii decise miercuri de Executiv, numarul posturilor de secretari si subsecretari de stat a fost redus de la 57 (din care sapte erau vacante) la 32. Guvernul a decis saptamana trecuta ca fiecare minister va avea maximum doi secretari de stat, cu exceptia ministerelor Administratiei si Internelor, Finantelor si Afacerilor Externe, care vor avea cate trei secretari de stat.

Astfel, prin deciziile semnate de premierul Emil Boc au fost eliberati din functie, din Ministerul Economiei, secretarul de stat pentru energie si resurse minerale Tudor Serban, secretarul de stat pentru comert exterior Maria Parcalabescu si cel pentru IMM-uri si mediul de afaceri, Irinel Cristu, relateaza NewsIn.

Din Ministerul Finantelor pleaca secretarul de stat pe probleme de fiscalitate, Gratiela Iordache, iar din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pleaca secretarul de stat Sorin Munteanu, subsecretarul de stat Ion Sterian si secretarul de stat Barna Tanczos (cel din urma va fi numit la Ministerul Agriculturii).

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

De la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost eliberati din functie Danut Apetrei si Peter Andrei Haschi, de la Ministerul Muncii Dumitru -Nicu Cornoiu, iar de la Transporturi Gheorghe Popa si Anton Marin (cel din urma va fi numit la Ministerul Mediului).

Din Ministerul Afacerilor Externe pleaca Bogdan Mazuru (care a primit deja aviz favorabil pentru a ocupa functia de ambsador la Paris) si secretarul de stat pentru controlul exporturilor, Calin-Radu Ancuta, iar de la Ministerul Justitiei - Rodica Constantinovici.

In ceea ce priveste Ministerul Internelor (MAI), au fost eliberati din functii Marius Tiberiu Martinescu - secretar de stat pentru reforma administratiei publice, chestorul Irina Alexe - secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul si Liviu Gradinaru - subsecretar de stat pentru Comunitatile Locale. Eliberarea unui post de secretar de stat de la MAI se va putea face dupa aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Citeste si:
Restructurari masive la Air France pana in anul 2017
Restructurari masive la Air...

De la Ministerul Mediului pleaca Mircea-Ioan Cotosman si Dan Carlan, dar va fi numit Marin Anton (in prezent ocupa o functie similara la Ministerul Transporturilor).

Secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Baba Catalin Ovidiu, a fost eliberat din functie, dar va fi numit pe un post similar in aparatul de lucru al primului-ministru, ”avand in vedere ca domnul Calin Hintea ÅŸi-a dat demisia din motive personale”, potrivit purtorului de cuvant al Guvernului. Inainte de a ocupa functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei, Catalin Baba a fost seful Cancelariei Primului Ministru, iar dupa desfiintarea acesteia - consilier de stat in cadrul aparatului de lucru al premierului.

Ministerele care raman in actuala formula sunt Ministerul Sanatatii, Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Apararii Nationale (au cate doi secretari de stat) si Ministerul Culturii (are un singur secretar de stat).

Deciziile de eliberare din functie vor fi publicate joi in Monitorul Oficial, a anuntat Muntean.

Citeste si:
VIDEO Explozie puternică la o pensiune din Cluj-Napoca. O femeie a...
VIDEO Explozie puternică la o...

" type="text/javascript">


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.