Dupa ce Guvernul a adoptat o Ordonanta prin care hotaraste inchiderea autoritatilor pentru egalitatea de sanse, protectia familiei si a persoanelor cu handicap, parlamentari romani si europeni amininta cu sesizarea Comisiei Europene.

Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor trage un semnal de alarma asupra pericolului in care se afla Romania cu privire la respectarea drepturilor omului, respectiv a drepturilor femeii, copilului si persoanelor cu handicap, ca urmare a disparitiei institutiilor: Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), Autoritatea Nationala pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului (ANPFDC), Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH).

Prin adorptarea Orgonantei nr.68/2010, Romania, membra cu drepturi depline in Uniunea Europeana se intoarce in timp, in anii 1990 - 2000 si sterge cu buretele, peste noapte, conditiile, criteriile, angajamentele asumate in cadrul procesului de aderare, precum si obligatiile ce decurg din tratatele si conventiile internationale ratificate, cu privire la domeniile carora li s-au circumscris activitatile institutiilor acum desfiintate.

Guvernantii lovesc femeile si copiii

Potrivit deputatului Cristina Pocora, aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.68/2010 va determina disparitia de pe agenda guvernamentala a problematicii, a politicilor si a programelor care vizeaza: egalitatea de sanse si de tratament, protectia drepturilor copilului, protectia si integrarea persoanelor cu handicap. In acelasi timp, se pierde expertiza acumulata, se pierd fonduri si programe cu finantare nationala si comunitara iar copiii, persoanele cu handicap, femeile victime ale discriminarii si violentei in familie raman fara organisme care sa aiba capacitatea reala de a face analize si politici pentru sustinerea si dezvoltarea lor.

Masurile propuse de domnul ministru Seitan sunt pur si simplu de natura contabila, facand abstractie de ceea ce se intampla in mod real in Romania, cu atat mai putin in Europa si in lume.Credem ca in aceasta perioada de criza economica nu avem nevoie de experimente ci de institutii puternice si consolidate care sa poata asigura protectia grupurilor si persoanelor vulnerabile”, declara deputatul liberal.

  • Sesizare la CE

Cristina Pocora avertizeaza ca va sesiza Comisia Europeana, Parlamentul European si Organizatia Natiunilor Unite in privinta masurilor discriminatorii luate de Guvernul Roman.
Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Eurodeputatele PSD au trimis, miercuri, o intrebare scrisa Comisiei Europene prin care atrag atentia asupra desfiintarii abuzive, de catre Guvernul Boc, a cadrului institutional vizand egalitatea de gen, drepturile copilului, si persoanele cu dizabilitati din Romania. Rovana Plumb, Viorica Dancila, Corina Cretu, Daciana Sarbu si Adriana Ticau interpeleaza executivul comunitar cu privire la "semnalul extrem de negativ legat de nivelul de angajament al Romaniei in domeniul social"si la masurile care vor fi luate de CE fata de decizia Guvernului de desfiintare a singurei autoritati centrale din domeniu in Romania, care, in plus, gestioneaza proiecte strategice finantate din Fondul Social European.

"Pe fondul masurilor de austeritate, Guvernul a decis saptamana aceasta prin act normativ desfiintarea singurei institutii care asigura integrarea activa a perspectivei de gen in toate politicile si programele nationale si anume Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati (ANES), alaturi de Autoritatea pentru Protectia Familiei si Drepturilor Copilului si Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap, toate aflate in subordinea Ministerului Muncii", se arata in declaratia scrisa.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Initiatoarele demersului atrag atentia ca decizia este contradictorie, intrucat prin mai multe hotarari de guvern, Romania a desemnat aceste institutii ca organisme responsabile cu implementarea si monitorizarea aplicarii prevederilor legislatiei europene in domeniu.

Potrivit celor cinci deputate europene, "Romania continua sa se confrunte cu situatii de discriminare si inegalitate de gen la toate nivelurile, pe piata muncii, educatie si accesul la luarea deciziilor. Prin luarea acestor masuri irationale, nu vom putea atinge obiectivele cuprinse in Strategia UE 2020. Romania se afla, din nou, in afara politicilor UE".

In acest context, executivul UE e intrebat daca considera decizia Guvernului Romaniei ca ignorand in totalitate politicile si directiile strategice europene, respectiv ca un semnal extrem de negativ in legatura cu nivelul de angajament al Romaniei in domeniul social.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.