Executivul a adoptat o OUG care plafoneaza sumele pe care instantele le pot acorda cu titlul de despagubiri fostilor detinuti politici la 10.000 de euro, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Munteanu.

Prin legea 221 din 2009, s-a creat temeiul ca orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si, dupa decesul acestor persoane, sotul sau descendentii pana la gradul al II-lea, sa poata solicita instantei de judecata, in termen de trei ani de la data intrarii in vigoare a legii obligarea statului la acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. Legea nu a stabilit insa modalitatea de calcul a acestor despagubiri morale, motiv pentru care nu se realizeaza un tratament unitar pentru persoanele care au suferit condamnari cu caracater politic”, a explicat Munteanu motivul pentru care Executivul a decis adoptarea ordonantei.

Prin ordonanta de urgenta adoptata, se introduc o serie de plafoane pana la care instanta poate acorda despagubiri morale, dupa cum urmeaza:

  • 10.000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic;
  • 5.000 de euro pentru sotul, sotia si descendentii de gradul I;
  • 2.500 de euro pentru descendentii de gradul II, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului. Ioana Munteanu a afirmat ca sumele au tinut cont de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

CEDO, prin jurisprudenta sa constanta, a adoptat o pozitie moderata, prin acordarea unor sume rezonabile cu titlul de reparatie morala, in majoritatea cazurilor acestea fiind sub 10.000 de euro”, a aratat reprezentanta Cabinetului, transmite NewsIn.

In ordonanta de urgenta se precizeaza ca, la stabilirea cuantumului despagubirilor, instanta judecatoreasca va lua in considerare durata pedepsei privative de libertate, perioada de timp scursa de la condamnare si consecintele negative in plan psihic, fizic si social produsa de respectiva condamnare.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 11 iunie, acordarea de daune morale de 500.000 de euro liderului taranist Ion Diaconescu pentru suferintele sale din perioada comunista, constatand ca sentintele de condamnare au fost politice.

  • "Guvernul apara tortionarii"

Avocatul lui Ion Diaconescu in procesul cu statul roman, fostul premier Victor Ciorbea, a precizat ca OUG prin care se plafoneaza despagubirile acordate fostilor detinuti politici la 10.000 euro este neconstitutionala, demonstrand ca guvernantii sunt aparatorii tortionarilor.
Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

"Este nu numai un act vadit neconstitutional si care incalca toate principiile de drept consacrate de catre Napoleon si preluate in legislatia noastra de Alexandru Ioan Cuza, dar si un act de nedreptate crunta, fara precedent. Pensiile tortionarilor, ale fostilor directori si achetatori nu sunt afectate, unii iau 250-300 de milioane (de lei vechi) pentru fosta lor calitate de tortionari, in schimb despagubirile celor care au luptat, si multi au murit, pentru libertate sunt plafonate la 10.000 euro. Asta in timp ce mai marii tarii se duc numai intr-o mica vacanta peste hotare si cheltuie peste 500.000 euro, cat au stabilit drept despagubire pentru Ion Diaconescu, pentru cei 17 ani de puscarie, pentru domiciliul fortat, pentru torturile suferite", a declarat Ciorbea, solicitat sa comenteze OUG adoptata miercuri de Guvern, prin care sumele pe care instantele le pot acorda cu titlul de despagubiri fostilor detinuti politici sunt plafonate la 10.000 de euro.

Citeste si:
Cetățuia Brașovului a fost predată statului, după un proces de 7 ani
Cetățuia Brașovului a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.